Co byste měli vědět před nákupem tepelného čerpadla Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Tepelná čerpadla umí teplo ze studenějšího místa přesunout do teplejšího, v našem případě do domu, který tak vytápíme a současně ohříváme teplou vodu. Jádrem čerpadel je kompresor s motorem o výkonu několik kilowattů a u systému vzduch-voda i ventilátor, kterým dopravujeme na výparník poměrně velké množství vzduchu ‒ řádově tisíce krychlových metrů za hodinu. Jako u všech motorů i zde musíme počítat s určitým hlukem. Tepelná čerpadla jsou ale konstruována tak, aby svou hlučností neobtěžovala. 

„Hlukovou zátěž musíme posuzovat jednak s ohledem na pohodu vlastní domácnosti, ale také s ohleduplností k sousedům,“ říká David Šafránek, odborník firmy Stiebel Eltron na tepelná čerpadla. Přijatelnou hranici hluku určuje zákon. Pro vnitřek domu platí limit čtyřicet decibelů ve dne a třicet decibelů v noci. Hodnoty jsou to přísné, ale na druhé straně nikdo nechceme bydlet v domě, který obyvatele ve dne a zejména v noci ruší slyšitelným monotónním hlukem.

Venkovní jednotka tepelného čerpadla
Venkovní jednotka tepelného čerpadla

Průvodce čerpadly

Tepelná čerpadla vzduch-voda jsou ve dvojím provedení: pro vnitřní instalaci do domu a ve venkovním pro instalaci na zahradu. 

Výrobci tepelná čerpadla pečlivě izolují. Výhodou je, že tepelná a protihluková izolace jsou společnou součástí tepelného čerpadla. Vzduch je do tepelného čerpadla vzduch-voda ve vnitřním provedení přiveden stěnou domu velkými tepelně izolovanými hadicemi, které současně slouží jako tlumič hluku.

Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo

Podobně musí být dobře izolované a vyřešené provedení venkovní, aby hluk neobtěžoval obyvatele domu, ale ani sousedy. „Ty chrání zákon, který říká, že už dva metry od jejich fasády (tzv. chráněný prostor stavby) nesmí být hluk vyšší než padesát decibelů přes den a v noci ještě o deset decibelů méně,“ cituje z předpisů David Šafránek. Občas můžete slyšet o limitech na hranici pozemku ? je to ale jenom pověra, pro rodinné domy takový limit neexistuje.

Tepelná čerpadla země-voda jsou z hlediska hluku výhodnější. Jednak jsou instalovaná uvnitř domu v technické místnosti a dále mají pouze kompresor, nemají ventilátor. Jejich hlučnost je srovnatelná s ledničkou nebo mrazákem.

Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo

Zajímavost: Tikot hodinek odpovídá hladině hluku 20 decibelů, rozhovor lidí dosahuje hranice zhruba 65 decibelů. Hučení ledničky dosahuje hodnoty 40 decibelů.

Před nákupem si nechte čerpadlo předvést

I přes uvedená konstrukční protihluková řešení tepelných čerpadlech je třeba dbát na správnou instalaci, která jednak tlumí vibrace směrem do země a dále jejich přenos do otopné soustavy. Správná opatření stanoví především sami výrobci tepelných čerpadel. Je proto třeba, aby instalatér prokazatelně prošel školením u výrobce, jehož čerpadlo jste si vybrali.

„Před nákupem je rozhodně dobré navštívit vzorkovnu výrobce, kde jsou tepelná čerpadla v provozu a nechat si předvést vámi vybrané čerpadlo, zejména při maximálním výkonu, kdy vzniká také největší hluk,“ radí expert Stiebel Eltron David Šafránek . Výrobce také doporučí správné zapojení do otopné soustavy a případná protihluková opatření, pokud by si je konkrétní umístění tepelného čerpadla mohlo vyžádat.

Celkově ale není třeba z hluku tepelného čerpadla mít obavy, jejich konstrukce prošla v uplynulých dvaceti letech významnými změnami a požadavky na snížení hlučnosti patřily vždy k nejdůležitějším.

Mezi nejtišší tepelná čerpadla na trhu patří podle prokazatelných údajů/odborníků produkty značky STIEBEL ELTRON

Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo
Tepelné čerpadlo
STIEBEL ELTRON spol. s r.o. Poslat poptávku