Ať už je pro vás práce na zahradě koníčkem nebo nutností, měli byste vědět, že i namáhavou práci je možné si zjednodušit. Právě kvalitním nářadím můžete předejít mozolům na rukách a ušetřit si záda. Praktickým pomocníkem pro zahradu a domácnost je například značka Fiskars. Nářadí vyrobené pod tímto logem můžete užívat po celý rok. V létě je to zahradní náčiní, v zimě speciální hrabla na sníh, v kuchyni zase nože špičkové kvality.

Zahradní rýč a vidle
V tomto případě můžete volit klasiku, ergonomické nebo teleskopické nářadí, které bude používat celá rodina. Délku tohoto nářadí totiž lze jednoduše nastavit. Pro ergonomické nářadí Fiskars je typický úhel násady proti čepeli 40o, což snižuje únavu zad a ramen. Držadlo je tvarované pro přirozené a pohodlné držení natočením o 17o proti násadě. Rýče a vidle jsou vyrobené z kvalitní kalené oceli, některé výrobky navíc mají pracovní část s broušeným okrajem pro lepší proniknutí do půdy. Takové nářadí je nejen velmi pohodlné, ale také lehké a mohou je používat i ti, co mají menší sílu. Přitom za takový rýč nebo vidle zaplatíte okolo 1 000,- Kč.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
Nůžky
Každý správný zahrádkář se neobejde bez zahradnických nůžek, které používá už od února (k řezu stromů) až do pozdního podzimu. Ergonomicky tvarované nůžky jsou vyrobené z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, zatímco ostří je zase z kvalitní švédské nerezavějící oceli. Pokud se nůžky nepoužívají, zajišťuje jejich bezpečnost například před dětmi rafinovaný zámek. Otvorem v rukojeti pak nůžky můžete snadno zavěsit. Pevný doraz nůžek Fiskars snižuje ráz v ruce a prstech na konci střihu. K dostání jsou nůžky jednočepelové, které jsou vhodné ke stříhání suchého a tvrdého dřeva nebo dvoučepelové vhodné na dřevo čerstvé. Volbou zahradních nůžek s pákovým převodem můžete stříhat větve těsně u kmene a navíc je pomocí unikátního pákového převodu zajištěna násobící střižná síla. Vášnivým zahrádkářům či majitelům rozlehlých sadů se potom vyplatí profi nůžky s ergonomickými držadly a s příjemným měkkým povrchem. Tyto nůžky tlumí rázy, snižují únavu svalů a jsou opatřené zářezem pro stříhání drátů. Kromě klasických nůžek má Fiskars připravené i univerzální nástroje pro stříhání větví s vynikajícím přístupem do koruny stromů a mezi větve. Pomocí nastavitelné stříhací hlavy a stříhacího mechanismu s velkým převodem dovolují rychlé a pohodlné stříhání.

FOTO: IRONSTYL s.r.o.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
Hrábě
Hrábě Fiskars jsou speciálně navržené tak, aby byly lehké a trvanlivé. Díky násadě a odnímatelným nástavcům máte možnost je podle potřeby měnit. Volit můžete hrábě na listy široké, úzké nebo nástavec na hrabání trávníku a záhonů. Násada je vyrobena z tvrzeného hliníku, zatímco nástavce z pevného plastu. Jejichž velkou výhodou je, že nereznou.

Vytrhávač plevele
Vytrhávače plevele jsou chytrým pomocníkem pro odstraňování plevelů, aniž byste museli použít chemické přípravky. Práce s tímto důmyslným vynálezem je velice snadná - čelisti z nerezové oceli uchopí kořeny ve větší hloubce, jedním pohybem rostlinu vytrhnete a druhým uvolníte stisk a odhodíte ji. Plevel se tak nemusí pracně vykopávat a vy můžete nežádoucí rostliny odstraňovat ve vzpřímené poloze, aniž byste se museli ohýbat.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
Sekery Fiskars
Sekery Fiskars jsou unikátní především pro svoji lehkost a výbornou stabilitu, která zajišťuje bezpečnou práci. Jejich topůrko je vyrobené z trvanlivého polyamidu, vyztuženého skelnými vlákny a je zakončené protiskluzným povrchem. Čepel sekery je vyrobena z finské oceli a je navíc potažena vrstvou PTFE pro zvýšení účinnosti sekání. Speciální konstrukce pak zajišťuje, že čepel z topůrka nikdy nevypadne. Sekery Fiskars jsou odolné vůči vlhkému i suchému počasí. Dá se říct, že se svým majitelem taková sekera ´žije´. K dostání jsou sekery různých délek, pro štípání malých i velkých špalíků, v cenách od 1 000 do 2.500,- Kč.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
Pily
Rámové pily Fiskars jsou opatřené dvojitým ozubením, jehož zakalené zuby jsou ostré jako břitva. Výborně řežou suché i mokré dřevo při tlačném i tažném pohybu. Tyto pily mají řadu bezpečnostních prvků od ochrany prstů před poraněním až po  magnetický kryt vyměnitelných listů pily pro bezpečné přenášení. Rovněž držadlo, které je vyrobené z polyamidu vyztuženého skleněnými vlákny, má konec upravený proti sklouznutí prstů. Čepel pak je z kalené oceli. Pily jsou vhodné pro řezání mokrého a čerstvého dřeva.

Jak jsme již uvedli, s Fiskars si přijde na své každý, od stavebníka, chalupníka a zahrádkáře až po kuchaře. Kromě toho Fiskars dodává i zahradnické potřeby speciálně navržené pro děti a vy pak můžete svůj čas trávit všichni společně při práci na zahradě. V zimě rádi sáhnete po hrablech či lopatách na sníh, které jsou speciálně upravené tak, že se na ně sníh nelepí. Není potom pochyb, že s takovým nářadím půjde práce lépe od ruky.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.
FOTO: IRONSTYL s.r.o.