Zpříjemněte si život zimní zahradou Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Odpočiňte si uprostřed zeleně, i když nemáte zahradu, užijte sluníčka a přirozeného tepla, i když je za okny sníh a na teploměru pod bodem mrazu. To všechno vám nabízí zimní zahrada. A jaká by se líbila právě vám? Jaké materiály použít pro profily oken zimní zahrady a jaké zvolit prosklení? Promyslete si zimní zahradu sami a její návrh i realizaci nechte na odbornících.

Každý odborník přizpůsobí zimní zahradu vašim požadavkům. Vy své potřeby předem uvažte. Pokud chcete zimní zahradu užívat celoročně, je třeba počítat s přitápěním v chladnějších měsících.

V případě, že zvolíte kvalitní izolaci a budete zimní zahradu správně situovat vůči světovým stranám, nemusí být vytápění tak nákladné. Počáteční vyšší investice se tedy určitě vyplatí!

Na kterou světovou stranu zimní zahradu situaovat?

Správně situovaná zimní zahrada je jeden z nejdůležitějších parametrů, který následně ovlivňuje její správné fungování. Je třeba dobře zvážit všechny možnosti, které se ve vašem domě nabízejí.

Nejideálnější je strana jižní. I v zimě si budete užívat příjemných slunečních paprsků a v kombinaci s kvalitními skly není nutné intenzivní přitápění. Vhodná je i západní či východní orientace.

Na západní straně se díky dostatku světla daří rostlinám a vás potěší prosluněné podvečery. Kdo máte rádi východ slunce a hřejivá dopoledne, bude mu vyhovovat orientace na východ.
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Pokud nemáte jinou možnost, než zimní zahradu situovat na sever, ještě si její realizaci promyslete. Severní strana se nedoporučuje. Zimní zahrada sice dobře izoluje dům, ale těžko bude plnit to, co od ní očekáváte. Jsou navíc nutné vyšší investice, především za přitápění v chladnějším období.

Dřevěné, plastové nebo hliníkové profily?

Profily zimních zahrad jsou záležitostí vašeho výběru. Je třeba zvážit, jaký z materiálů se k vašemu domu hodí nejvíc a zda chcete mít vzhled zimní zahrady přírodnější, preferujete odolnost a příznivou cenu, nebo snadnou údržbu.

Dřevěné profily

Jsou nejekologičtější variantou, která vám domů přinese kousek přírody. Díky výborným izolačním vlastnostem nemají žádné tepelné ztráty. Minimální tepelná roztažnost zajišťuje stabilitu rozměrů, a tak i dobrou těsnost a přesnost všech detailů. Mají také velkou nosnost, která je při realizaci zimních zahrad značnou výhodou.

Naopak nevýhodou je větší údržba, materiál se musí chránit před hnilobou, škůdci a slunečními paprsky.
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Plastové profily

Konkurují ostatním variantám hlavně příznivou cenou. Kromě toho oceníme odolnost vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Údržba je snadná. Oproti dřevěným profilům však mají větší tepelnou roztažnost, a tak se doporučuje pouze bílá varianta.

Hliníkové profily

Ceněné jsou pro svou vysokou trvanlivost i přesto, že mají nízké náklady na údržbu. Ta je navíc snadná, protože jsou stálé vůči povětrnostním vlivům - nepodléhají korozi. I hliníkové profily jsou tepelně roztažné, proto je třeba volit barvu světlou. Další nevýhodou je malá nosnost a vyšší pořizovací náklady.

Důležité je i prosklení

Výběr skla nepodceňujte! Je lepší si připlatit a ušetřit při provozu. Vhodnou variantou skla si značně snížíte náklady na vytápění a v letních měsících předejdete nadměrnému ohřívání slunečními paprsky.
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Do zimních zahrad volte pouze izolační bezpečnostní skla. Mají tepelně izolační vlastnosti (v létě se díky nim zahrada nepřehřívá, v zimě izoluje), redukují UV záření a jsou odolná proti mechanickému namáhání jako je tlak, nárazový vítr či vibrace. Jistě oceníte i redukci hluku a bezpečnost skla. Při rozbití se neštěpí na ostré střepy, ale na malé tupé úlomky.

Izolační bezpečnostní skla mohou být dvojitá či trojitá. Trojskla mají lepší tepelně izolační vlastnosti než dvojskla, ale nevýhodou je značný nárůst hmotnosti zasklení. Proto můžete zvolit dvojskla s fólií - heat mirror.

Uvnitř dvojskla je napnutá fólie, která je pro viditelné světlo průhledná, ale přitom odráží tepelné i UV paprsky. Má tak podobný třívrstvý systém jako trojsklo, hmotnost je ale výrazně nižší. Vyšší pořizovací náklady vám nakonec vrátí úspora za minimální přitápění v zimním období.

Na co nezapomenout?

Aby bylo zajištěno dostatečné a funkční větrání, je třeba správné rozvržení částí pevně zasklených a otvíravých. Kromě větrání jsou důležité i clony proti přehřívání v letních měsících. Buď můžete zvolit reflexní protisluneční sklo, které zabraňuje přehřívání (především na jižní straně), nebo to lze vyřešit žaluziemi a roletami. Myslete také na přístupnost všech dílů při údržbě.
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz
Foto: www.albo.cz