Jak se orientovat v dotaci na výměnu kotlů

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká výměny oken a možnosti získat dotaci a druhý dotace na výměnu kotle.

Dobrý den, v červenci jsem zaregistrovala nové dotace na výměnu kotlů, ale nějak se v tom neorientuji. 

Dobrý den, máte pravdu, na konci července byly představeny dotační příležitosti pro výměnu starých kotlů. Zatím se jedná o rámcové podmínky, ale možnosti by měly být opravdu pro každého, kdo má ještě v provozu kotel na tuhá paliva I. a II. emisní třídy. Pro domácnosti s nižšími příjmy (roční souhrn všech příjmů jednoho člena domácnosti stanoven maximálně 170 900 Kč čistého výdělku) bude určen program kotlíkové dotace administrovaný jednotlivými krajskými úřady s tím, že příjem žádostí začne někdy počátkem roku 2022. Pro všechny ostatní domácnosti bude určen navazující program Nová zelená úsporám, který by měl být spuštěn na podzim letošního roku. Výhodou obou programů by měla být neomezená finanční alokace, to znamená, že by nemělo dojít k zastavení příjmu žádostí po určitém naplnění počtu žádostí.

Dobrý den, rád bych se s vámi poradil ohledně oken. Chystám se vyměnit komplet stará dřevěná okna za nová plastová v rodinném domku a zajímá mě, zda má smysl řešit výměnu přes dotaci.

Dobrý den, na snižování energetické náročnosti rodinných domů, tedy zateplování i výměnu oken je zaměřen program Nová zelená úsporám. Ten má však určité podmínky a jednou z nich je dosažení minimálně 20% úspory měrné potřeby tepla na vytápění a zde se obávám, že samotná výměna oken v domě by takovou úsporu (výpočtově) nedocílila. V drtivé většině případů je proto nutné hledat ještě další možnosti jak dům zateplit, tak aby byla splněna minimální požadovaná úspora. Vzhledem k tomu, že k podání žádosti o dotaci je třeba vždy projektová dokumentace a energetické hodnocení, je obecně cesta dotací výhodnější pro rozsáhlejší a komplexnější rekonstrukce, kdy i výše dotace začíná být zajímavá. V případě výměny oken či dveří je výše dotace aktuálně 2 100 Kč/m2 měněných výplní otvorů. Bližší informace lze dohledat na oficiálních stránkách programu: www.novazelenausporam.cz.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku