Vysavač bezesporu patří mezi nejužitečnější pomocníky v domácnosti. Na trhu ovšem existuje velké množství výrobců a typů. Jak tedy vybrat ten správný typ vysavače, aby vyhověl všem požadavkům vaší domácnosti? Na co konkrétně se zaměřit při výběru? Důležitým prvkem každého vysavače je filtrace.

Do vysavače je nasáván vzduch, který obsahuje různě velké nečistoty. Ideální by bylo, pokud by vzduch, který se skrz vysavač vrací zpět do místnosti, byl čistý. Proto jsou ve vysavačích instalovány různé filtry, které mají za úkol právě pročistit procházející vzduch. Filtrace nejmodernějších vysavačů je schopna odstranit i tak jemné nečistoty jako jsou například pyly. Dá se říci že čím větší počet filtrů je ve vysavači umístěn, tím kvalitnější filtraci vysavač provede. U vysavačů se proto můžeme setkat s pojmem X-násobný filtrační systém. Do vysavače s lepší filtrací se vyplatí investovat zejména, pokud je v domácnosti někdo alergický například na roztoče.

Dalším aspektem výběru jsou papírové sáčky neboli papírové filtry, ty odstraňují a shromažďují ty největší nečistoty. Mají až tři vrstvy, moderní zadržují většinu větších prachových nečistot. Papírový sáček se používá jen při suchém vysávání. Místo papírového výrobci někdy nabízejí trvalý látkový, ten však nemá tak dobré filtrační vlastnosti.

Další důležitou vlastností vysavače je příkon motoru, který velmi ovlivňuje výsledek jeho práce. S výkonem motoru je spojen sací výkon vysavače, ačkoliv tyto parametry na sobě přímo nezávisí. Příkon domácích vysavačů se pohybuje zhruba od 600W do 2000W a sací výkon od 160W do 480W. Vysavače, které mají nižší příkon, jsou dostačující na hladké podlahy, pro vysávání koberců jsou však určeny vysavače s vyšším příkonem.
Foto ABC elektro - AEG AVS 1800
Foto ABC elektro - AEG AVS 1800
Další výbava vysavače je také důležitá. Délka přívodního kabelu bývá obvykle o 5 do 9 metrů. Délku je dobré volit takovou, aby se při uklízení s vysavačem dosáhlo do všech koutů našeho bytu. Někdy se v nabídkách a katalozích můžeme setkat také s pojmem akční rádius, ten vyjadřuje součet délky přívodního kabelu délky vysavače, délky hadice, trubky a hubice.

Uložení tohoto kabelu je nejjednodušší přímo ve vysavači. Pro snadné uložení jsou vysavače vybaveny navijákem, který umožňuje jednoduše odvíjet kabel sešlápnutím tlačítka. Další součástí vysavače je kontrolka sacího výkonu, která nás informuje o snížení sacího výkonu tím, že jsou zaneseny filtry a je tedy nutná jejich výměna. Vysavače taky mohou mít kontrolu sacího výkonu pomocí mechanického ukazatele podtlaku.

Důležitým prvkem při rozhodování může být i hlučnost vysavače. I ty nejmodernější přístroje nejdou zcela ztišit, jedná se tedy stále o hlučný spotřebič. U nejtišších vysavačů výrobci udávají hodnotu asi 70dB.

Dálkové ovládání vysavače bývá umístěno na madle hadice. Vysavač jím lze zapínat, vypínat, nastavit sací výkon i v průběhů vysávání, není tedy nutné vracet se k ovládání na vysavači. Prostor pro příslušenství umožňuje uložit příslušenství do schránky, která je přístupná po odklopení krytu nebo se zasunuje do držáku na vysavači nebo na sací trubici. Díky tomu je příslušenství stále k dispozici pro okamžité použití.
Foto ABC elektro - CleanMate 365
Foto ABC elektro - CleanMate 365
Příslušenstvím vysavače mohou být různě široké hubice pro různé povrchy, ohebná hubice, pevné trubice a další. Toto příslušenství se liší podle výrobce a typu vysavače. U těch nejmodernějších vysavačích jsou kromě bežně známých univerzálních hubic k dispozici také turbohubice, které jsou poháněné turbínou nebo dodatečným elektrickým pohonem. Samostatnou skupinu tvoří příslušenství k víceúčelovým vysavačům.

ABC elektro nabízí velký výběr vysavačů všech kategorií, od těch nejjednodušších a nejlevnějších až po ty luxusní. Cena vysavačů se pohybuje od 1500 Kč do 10 000 Kč. Ve velké nabídce vysavačů od celkem osmi různých výrobců si vybere každý. Jsou zde vysavače s nižsím příkonem na hladké podlahy, s vyšším příkonem, určené na koberce a drsnější povrch, bezsáčkové vysavače, vysavače s papírovým i látkovým filtrem, u těch nejdražších je samozřejmostí regulace sací síly, nízká hlučnost a velký výběr příslušenství. Největší výhodou nákupu u ABC elektro je snadný a pohodlný nákup v klidu domova, pouhým vyplněním formuláře a posláním přes internet.
Foto ABC elektro - Fagor VCE 606
Foto ABC elektro - Fagor VCE 606