Jak si vybrat brusku Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Dílna bez brusky, to je nepředstavitelné. Ovšem každá bruska má své konkrétní uplatnění. Prodávají se brusky pro truhláře, pro domácí kutily (nejsou v profi provedení), brusky pro práce s kovy, brusky pro autoklempíře, brusky pro špatně dostupná místa a jiné. Čili vždy se nejprve rozhodujeme pro typ brusky podle toho, k čemu ji chceme využívat.  Hlavním kritériem není při výběru brusky cena, ale účel a výkon, ovšem i životnost a jednoduchá manipulace, což souvisí také s hmotností brusky.

Vybíráme typ brusky

Pro broušení zaoblených povrchů se hodí brusky excentrické. Pásové brusky jsou určené pro broušení delších rovných povrchů. Pokud chceme brousit dřevo, volíme brusku vibrační, pro špatně dostupná místa jsou určené přímé či delta brusky. Jestliže chceme dělit, brousit či zbavit rzi plech, nebo chceme dělit dlaždice a další materiály, volíme brusku úhlovou. Pro obrušování betonu či  cementových omítek jsou prodávané či půjčované brusky sanační. Vedle brusek můžeme též sáhnout po leštičce. Leštičky jsou vhodné k leštění, odvoskování, odstranění poškozeného laku či jiného typu nátěru. Více možností pak nabídnou brusky multifunkční. Kromě brusky však vybíráme i brusný materiál. 

Vlastnosti brusek

U brusek nás zajímají otáčky, resp. výkon, brusný úběr, brusná plocha a úhel broušení. Bruska by navíc měla být opatřena bezpečnostní pojistkou, její ovládání by mělo být jednoduché, výměna kotoučů musí jít zlehka. Otáčky brusky by měly být stálé a nízké a důležitá je samozřejmě zrnitost brusných kotoučů či pásů. Samozřejmostí by mělo být i nastavitelné držadlo. Důležité je též rychlé upínání ochrany před odlétávajícím broušeným materiálem a velmi praktická je také možnost připevnění vysavače odsávajícího prach.
Oddělování keramiky bruskou
Oddělování keramiky bruskou
Řezání betonu
Řezání betonu
Bruska na kovy
Bruska na kovy
Řezání dlažby
Řezání dlažby
V případě otáček sledujeme počet otočení kotouče za jednu minutu. A údaj je vždy uváděn spolu s výkonem brusky. V tomto případě nezáleží na velikosti kotouče, jde o vlastnost brusky, na kolik otáček dokáže kotouč roztočit. Samozřejmě to neplatí pro všechny brusky, jinak se chová bruska vibrační a jinak bruska pásová.

Brusný úběr je opět číselným vyjádřením, udává nám o kolik, jak rychle, jakou silou a s jakým výkonem bruska obrousí konkrétní materiál.

Brusná plocha je sledována pouze u brusek vibračních a pásových a jde o velikost brusného papíru či brusného talíře. Uváděna je maximální a minimální brusná plocha.

Úhel broušení nám říká, pod jakým přibližným úhlem je třeba s konkrétním brusným kotoučem brousit.
Broušení starého laku
Broušení starého laku

Brusné kotouče

Čím tvrdší je broušený materiál, tím měkčí vybíráme brusný kotouč a naopak. Jako nejlepší jsou považované kotouče diamantové, ovšem jejich cena je poměrně vysoká. Levnější kotouče jsou vyráběné z karbidu křemíku či z korundu. Řezací kotouče pro úhlové brusky jsou určené k řezání, ovšem pro leštění se používají kotouče z netkané textilie.
Bruska a brusné kotouče
Bruska a brusné kotouče
Brusné kotouče
Brusné kotouče

Vibrační bruska Metabo SR E 359

Tato bruska má univerzální využití při broušení dřeva, umělých hmot, kovů, kamene a lakovaných ploch. Má velmi dobrý poměr hmotnosti a výkonu, nabízí velmi nízké vibrace díky elektrodynamickému jemnému vyvážení, rychloupínání brusných papírů, elektroniku Variospeed (V) a možnost cizího odsávání.

Technická data:

  • Příkon stroje - 350W 
  • Rozměr brusné desky - 112 x 236 mm 
  • Výstřednost - 2,5 mm 
  • Počet kmitů - 12.000 - 22.000 /min. 
  • Hmotnost - 2,8 kg

Vibrační bruska Metabo SR E 359
Vibrační bruska Metabo SR E 359

Excentrická bruska SXE 450 TurboTec

Tato bruska umožňuje nastavení 1: až 100% jemné plochy s malým nastavením výstřednosti (2,8 mm) a nastavení 2: o 70% více brusného výkonu při velkém nastavení výstřednosti (6,2 mm). Bruska nabízí rotační a přídavný kmitavý pohyb opěrného talíře pro optimální brusný výkon, zabudovanou brzdu opěrného talíře, která eliminuje jakékoli rýhy při nasazení běžícího stroje na materiál, elektroniku Variospeed (V), rychlou výměnu příslušenství díky opěrnému talíři se suchým zipem, silný kryt ložisek z vysokotlakého hliníkového odlitku a odsávací kazetu se skládaným filtrem.

Technická data: 

  • Příkon stroje - 350W 
  • Průměr talíře - 150 mm 
  • Volnoběžné otáčky - 4.200-9.200 /min. 
  • Duo-výstřednost - ago 
  • Výstřednost - 2,8 mm / 6,2 mm
  • Intec odsávací kazeta - ago 
  • Hmotnost - 2,2 kg
Excentrická bruska SXE 450 TurboTec
Excentrická bruska SXE 450 TurboTec

Pásová bruska BAE 75 - NOVINKA

Tato bruska nabídne výkonný 1000 wattový motor, jednoduchou a rychlou výměnu brusného pásu, dobrý brusný výkon díky dokonalému oběhu brusného pásu, bezpečnostní spojku Metabo S – automatic, (VTC) elektroniku pro konstantní rychlost pásu, automatické vypnutí při opotřebení uhlíků, zabudované odsávání, snadnou výměnu uhlíků, kolečko na seřízení pásu, stacionární základnu z jednoho kusu (hliníkový odlitek), pogumovanou rukojeť pro dobré držení při neúnavné práci a standardní vybavení: sáček na prach, brusný pás P 80, přídavnou rukojeť, adaptér pro odsávání, nohy pro pevné použití.

Technická data:

  • Příkon stroje - 1 010 W 
  • Rychlos pásu - 240 - 450 m/min. 
  • Brusný pás - 75 x 533 mm 
  • Točivý moment - 12 Nm 
  • Velikost základny - 85 x 150 mm 
  • Hmotnost - 4,7 kg
Pásová bruska BAE 75 - NOVINKA
Pásová bruska BAE 75 - NOVINKA

Jednoruční vibrační bruska NAREX EBV 130 E

Malá, lehká, ovladatelná vibrační bruska pro jednoruční držení. Je vhodná pro broušení v rozích, na hranách, v okenních a dveřních falcích. Bruska je optimální pro nevysilující práce na svislých místech, broušení plošných i profilových prvků. Bruska nabízí elektronickou regulaci pro nastavení optimálního počtu zdvihů, velmi tichý chod, protizávaží eliminující škodlivé vibrace na minimum, brusnou desku z MPE (Mikrobuněčný Polyuretan-Elastomer), rychlou výměnu brusných papírů pomocí systému „FastFix,“ doplňkový upínací systém pomocí „pružinových upínek,“ účinné odsávání pomocí vestavěného ventilátoru a redukci pro externí odsávání.

Technická data:

  • Napájecí napětí - 230–240 V 
  • Jmenovitý příkon - 200 W 
  • Hmotnost - 1,5 kg 
  • Zdvih - 2,4 mm 
  • Rozměr brusné desky - 80×130 mm o nástavce pro odsávání - 27 mm 
  • Počet zdvihů naprázdno - 8 000–20 000 /min.
Jednoruční vibrační bruska NAREX EBV 130 E
Jednoruční vibrační bruska NAREX EBV 130 E
Zdroj: www.kromo.cz
Kromo Brandýs s.r.o. Poslat poptávku