Pravidelný servis plynových kotlů je nezbytný (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Pokud bude vaším kritériem pro výběr jedině cena, nejspíš se nejen neohřejete, ale také pořádně spálíte. Na co si dát pozor? V záplavě variant a možností je třeba zohlednit vlastnosti vašeho obydlí, přidružené požadavky spojené s instalací a provozem, a také náročnost servisních kontrol.

Zásadní charakteristikou (nejen) plynového je jeho výkon, ale k tomu, proč nás tahle jeho funkční vlastnost tolik zajímá, se dobereme z trochu jiné strany. Úplně nejdřív nás totiž bude zajímat jiná veličina: teplotní ztráta objektu, který chceme kotlem vyhřívat. Jaká je? V případě novostaveb je tenhle navýsost užitečný údaj součástí technické dokumentace v projektu. U již stojících nebo starších objektů je možno tepelnou ztrátu přibližně vypočítat.

Odhady orientační, nepřesné a profesionální

Třeba tak, že spočítáte vnitřní objem stavby, roznásobíte jej 40 až 50, a získáte orientační odhad toho, jak výkonný kotel asi hledáte. Nový kotel je poměrně dost nákladná investice, takže se chcete do odhadu tepelné ztráty trefit ne přibližně, ale co nejpřesněji. Využít můžete třeba Odhad tepelných ztrát a roční potřeby tepla, případně Výpočet tepelné ztráty. Ani jeden z nich není úplně dokonalý, ale oba maximálně zhodnocují dostupné informace, které i vy musíte vzít v potaz.

Moderní kotelna (Foto: Shutterstock)
Moderní kotelna (Foto: Shutterstock)

Stál na stráni dům…

Roli hraje poloha objektu, to, jestli stojí v zákrytu; průměrný roční souhrn teplot; počet dní topné sezóny; výška objektu a procento prosklení. A mnoho dalších individuálních faktorů. Pochopitelně, včetně míry izolace. Bohužel platí, že čím je objekt starší, tím nevalnější je jeho zateplení a tím vyšší je jeho tepelná ztráta.

U zvláště zapeklitých případů vám s konkrétní informací pomůže technik/projektant přes TZB. Údaj o teplotní ztrátě je pak podkladem pro to, jaký výkon kotle nás bude zajímat. U maloprostorových a dobře zateplených novostaveb jde o stroje s výkonem do 10 kW, u starých a rozlehlých domů to může být i kolem 30 kW. A pořizovací cena a náklady na provoz tomu odpovídají. Co nás bude zajímat dál? To, co od plynového kotle vlastně očekáváme.

Jen teplo, nebo i voda?

Bude určený jen pro vyhřívání domácnosti. Nebo i přilehlých (ne až tak zateplených) prostor, jako garáže, suterénu (to by opět zamávalo s výpočtem). A hlavně, budeme také chtít, aby ohříval užitkovou vodu? Rozdíl mezi plynovými kotli topnými a průtokovými (pro ohřev vody), je hlavně ve velikosti a umístění zásobníku. Tím zase končíme u hledaného výkonu.

Spaliny už řeší ventilátor

Ještě donedávna byl zásadní otázkou buď/anebo odvod spalin z kotle. Ale těch atmosférických, které by si říkaly o vyvložkovaný odtah spalin do komína, už dnes moc na trhu nezbylo. Klasicky je teď odtah spalin řešen pomocí integrovaného ventilátoru a tzv. odtahového systému. Hodí se zmínit, že tahle pro provoz nezbytná vychytávka obvykle není započítána do ceny kotle, ale potřebovat ji určitě budete.

Řešení pro suterén domu i koupelnu v bytě

Škatulkování se pak týká i toho, zda budete poptávat kotel stacionární (stojící na zemi, na podlaze), vhodné spíše pro rodinné domy, závěsný (lehčí nástěnné verze, s menším rezervoárem vody), vhodné spíše do bytů, anebo kondenzační, které mohou spadat někam mezi. Ale to už je věc individuální volby a užití, a je to v návaznosti na požadovaný výkon. A také jejich efektivitu, účinnost.

Ty klasické, jejichž průměrná účinnost je kolem 91 % a jsou určeny jen pro otop, můžeme nechat být. Jsou už součástí historie. Přechodem od nich jsou kotle nízkoteplotní, hybridní (s průměrnou účinností až k 95 %) a odvodem suchých spalin bez nutnosti vyvložkování komína. Na špici z hlediska efektivity i aktuálnosti stojí kotle kondenzační (s účinností 96-104 %), s ventilátorem u odvodu spalin.

Nástěnný plynový kotel (Foto: Shutterstock)
Nástěnný plynový kotel (Foto: Shutterstock)

Než otevřete katalog

Při výběru vhodného plynového kotle se tedy nechte postupně vést tím, jak velká teplotní ztráta konkrétního objektu je. Z ní odvodíte požadovaný výkon kotle. Pak do této rovnice přidáte své vlastní přání a představy, včetně odpovědi na otázku, zda kotlem budete přihřívat i užitkovou vodu pro domácnost. To už se před vámi rýsuje základní obrys zařízení.

Včetně toho, jestli jej budete chtít mít přímo v bytě, v technické místnosti nebo suterénu (což je klasické řešení pro kotle stacionární, určené i pro ohřev). Bude to kotel s průtokovým ohřevem vody, s integrovaným zásobníkem anebo spíš sestava kotle a zásobníku?

A pak už se můžete podívat do katalogu na konkrétní typ, značku, výrobce. Pro snazší přehled se podívejte třeba na Seznam výrobků a technologií, zpracovaný na stránkách Státního fondu pro životní prostředí. V katalogu můžete vyhledávat s pomocí parametrů, i podle konkrétních požadavků, ze skoro osmi stovek různých plynových kotlů.

Kotelna (Foto: Shutterstock)
Kotelna (Foto: Shutterstock)

Cena? Jistě, ale také dostupnost kvalitního servisu

Tehdy se hodí zvážit dva poslední faktory. Pochopitelně cenu, která může být hodně limitující. Ale nevyplatí se tu moc dělat kompromisy. Letos ušetřit a deset let nadávat není řešení. Velmi důležitá je také servisovatelnost. Je totiž smutné, když ke kvalitnímu značkovému produktu neseženete ve vašem regionu stejně kvalitního technika.

Jednorázová investice do nového plynového kotle není malá, ale při revizích a pravidelných servisních kontrolách vám tohle zařízení vydrží 15-20 let. I proto se tu šetřit nevyplácí, a je vhodné myslet přitom na budoucnost. Pokud například projektujete novostavbu pro dva obyvatele, a myslíte si na kotel s ohřevem užitkové vody, zvažte, jestli v té novostavbě za pár let nebudete bydlet třeba čtyři.