K suché výstavbě přistupujte jako ke koupi auta Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Při stavbě nebo zabydlování podkroví se již mnoho let používá výhradně suchá výstavba. To proto, že prakticky neexistuje rychlejší a jednodušší způsob. Tak v čem může být ještě háček? Především v celkovém provedení a v detailech. 

Než se vůbec rozhodnete začít a zadat řemeslníkům své požadavky, promyslete si, jaký standard vlastně očekáváte, a od toho se bude odvíjet i výše vaší investice. Nic naplat, všechno něco stojí. Vzpomeňte si, když jste kupovali auto. Máte vybranou značku, možná model, ale pak začnete zaškrtávat v katalogu nejrůznější doplňky a příslušenství, které definují váš osobní komfort při jeho používání. A přesně tak je to se suchou výstavbou. 

Knauf - desky Diamant v podkroví
Knauf - desky Diamant v podkroví

Zcela zásadní pro celkový pocit v zabydleném podkroví je akustický komfort. Ten můžete ovlivnit jednak volbou materiálu a jednak provedením. Bílou deskou jistě nic nezkazíte, ale chcete-li vyšší standard, použijete buď akustickou desku RED Piano, nebo dokonce ještě lepší Diamant. Pracnost je v zásadě stejná, jen cena desek bude jiná. Pro srovnání u běžné příčky W112 se bude vzduchová neprůzvučnost pohybovat zhruba od 55 do 65 dB (Diamant). Jestliže se zcela nevyznáte ve vnímání akustických parametrů, bude vám pro ilustraci stačit fakt, že každé 3 decibely k dobru zdvojnásobí váš pocit izolace. Vidíte, že rozdíl je obrovský. Největším problémem jsou frekvence kolem 100–250 Hz, což je hladina běžného hovoru. Díky své vyšší hmotnosti má deska Diamant v tomto směru nejlepší pohlcovací schopnosti. Jenže ďábel se skrývá v detailech. Bohužel dost často řemeslníci udělají nejprve podlahu i strop a teprve potom příčku – což je špatně! Měli byste požadovat zcela opačný postup, to znamená příčky postavit od podkladu (např. mazaniny) až po krokve, a následně se pustit do vlastní podlahy a podhledu. Tento „napojovací“ detail příčky a podlahy rovněž obrovským způsobem ovlivňuje akustiku, a to až o 10 dB. Druhý způsob je samozřejmě o něco pracnější, ale určitě stojí za to. S tím souvisí ještě jedna věc – nepodcenit přípravu a vše si nejen rozmyslet, ale také rozkreslit. K akustice se váže ještě jeden účinný tip. Pro opravdu luxusní pocit v místnosti zkuste část stropního podhledu udělat z děrovaných akustických desek Cleaneo. Nejen pohledově získáte na obdivu u každé návštěvy, ale efekt pohltivosti dozvuků děrovaných desek stojí za to. Děrovaná deska významně eliminuje nešvar moderních staveb, kdy se od všech tvrdých povrchů zvuk odráží jako míček na squashovém kurtu.

Knauf - volba vhodné sádrokartonové desky
Knauf - volba vhodné sádrokartonové desky
Výborné hodnoty zvuková izolace sádrokartonových konstrukcí Knauf u příček při tloušťce stěny 10 - 15 cm
Výborné hodnoty zvuková izolace sádrokartonových konstrukcí Knauf u příček při tloušťce stěny 10 - 15 cm

Bolavým místem bývá koupelna, protože jednak se zde vytváří mnoho vlhkosti a jednak zařizovací předměty jako umyvadlo či závěsné WC jsou těžké. S vlhkostí se vypořádá impregnovaná deska GREEN a s hmotností pečlivě připravená konstrukce. Rozhodně doporučujeme používat pouze dvojitý záklop (2 x 12,5 mm) a váhu těžkých předmětů částečně přenést do podlahy ocelovými profily. Věřte, že pozdější opravy jsou velmi drahé. Vyplatí se věnovat pozornost odvětrání koupelny. Pokud je ve stropě, je to jen dobře. Ale není-li to možné a musíte odvětrání umístit u stropu z boku, doporučujeme nad vanu či sprchový kout použít v této části podhledu desku Drystar, která je 100% dlouhodobě odolná vůči vlhkému prostředí. Nevhodně umístěným odvětráváním se totiž vytvoří vzduchové kapsa, ve které se vlhkost sráží, a po čase vznikají plísně. Podobně nepříjemné problémy s vlhkostí vznikají také u střešních oken, kde je důležité promyslet nejen způsob jejich zakomponování do střechy, ale i vhodnou izolaci (jednoznačně používat montážní komprimační pásky).

Knauf - detail správného napojení příčky a podlahy
Knauf - detail správného napojení příčky a podlahy

No a na závěr – pohlídejte si boční světlo. Desky by měly být delší stranou rovnoběžné se štítem, jinak budete každý den vnímat nepatrné nerovnosti ve spojích. Nejlepším řešením je celoplošné tmelení do kvality Q4, ideálně s pomocí jemných tmelů Super Finish, Goldband Finish anebo top kvalitní Uniflott Finish. Po těchto dobře míněných radách a samozřejmě dodržení předepsaného technologického postupu dosáhnete dokonalého výsledku, ze kterého se budete těšit ještě hodně dlouho.

www.knauf.cz

Knauf - interier koupelny v podkroví
Knauf - interier koupelny v podkroví
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku