Kam se hodí dubové rustikální podlahy? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Od masivní dřevěné podlahy očekáváme pěkný, neobvyklý, až luxusní vzhled spolu s dlouhou životností, se kterou souvisí i možnost opakované renovace. A kdo chce umocnit krásu dřeva, prostě si pořídí nejen obyčejnou dřevěnou podlahu, ale podlahu rustikální. A ta může vypadat různě. 

Rustikální dřevěnou podlahu si nejčastěji představujeme jako podlahu surovou, která má podlahová prkna s hrubým povrchem, prasklinami a často vypadá jakoby opotřebovaně. A právě tento fakt v nás vyvolává zcela mylný dojem, že rustikální podlahy patří především na chalupy. Opak je ale pravdou.

Dřevěné podlahy FEEL WOOD s rustikální úpravou se výborně hodí i do moderně zařízených bytů, ve kterých navodí atmosféru starých dobrých časů a tradice. Získáme tak moderní interiér, ale s příjemně rustikálními prvky.
Dřevěná podlahová palubka FEEL WOOD, spoj na pero a drážku
Dřevěná podlahová palubka FEEL WOOD, spoj na pero a drážku

Moderní interiér s rustikálními prvky

Jak ale vlastně vypadá interiér v rustikálním stylu? Rustikální styl je dán především použitím přírodních materiálů. Využívají se pro realizace podlah, při výrobě nábytku, obložení stěn, ale i dekorací. A pokud rustikální prvky dobře zkombinujeme s těmi moderními, vznikne dokonalá souhra doslova beroucí dech. A dominantním rustikálním prvkem může být právě masivní dřevěná podlaha. Rustikálního vzhledu je u dřevěných podlah dosahováno různým povrchovým opracováním a povrchovými úpravami.
Dřevěná podlaha FEEL WOOD
Dřevěná podlaha FEEL WOOD

Nejčastější povrchové úpravy rustikálních podlah

kartáčování - zvýrazní kresbu dřeva a uzavírá jeho póry, povrch tak působí jednotně a hladce, je velice odolný vůči mechanickému poškození
katrování - povrch podlahy má texturu příčných zářezů a na dotek působí hrubě, podlaha tak získává rustikální ráz, není náchylná na mechanické poškození, není na ní vidět každá oděrka nebo škrábanec, jako je tomu na lakované podlaze
postaršování - povrch podlahy záměrně působí, jako by byl léta používaný, přitom je však nový a v interiéru vykouzlí dokonalou atmosféru

Jestliže chcete rustikální podlahu, je třeba zvolit také vhodnou povrchovou úpravu. U rustikálních podlahovek jde o olejování, při kterém vzniká sametově matný povrch. Olej nevytváří na povrchu podlahy na rozdíl od laku ochranný film, naopak funguje spíše jako impregnace. Dřevo proto může přirozeně dýchat, zároveň jsou vykresleny jeho letokruhy a zdůrazněna jeho krása. V případě škrábanců a oděrek můžeme olejovanou podlahu jednoduše lokálně opravit. A to je oproti laku ohromná výhoda!
Dřevěná podlaha FEEL WOOD
Dřevěná podlaha FEEL WOOD
Zdroj: www.secacz.cz
SECA - Serafin Campestrini, s.r.o. Poslat poptávku