Na co si dát pozor při výběru bezpečnostních dveří? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Po bezpečném domově touží každý z nás. A prvním krokem k ochraně domova i majetku jsou kvalitní bezpečnostní dveře. Jak si ale vybrat ty správné, když je výrobců a prodejců dveří jako much po dešti? Které dveře jsou kvalitní a které ne? Na co si dát pozor při jejich výběru? Na tyto otázky a mnoho dalších nám odpovídal Ivan Pavlíček, spolumajitel české firmy s téměř třicetiletou tradicí výroby bezpečnostních dveří. 

Vchodové dveře do domu jsou poměrně velkou investicí, jak vybrat ty správné?

Venkovní dveře jsou specifické a jejich vlastnosti se od bytových dveří maličko liší. Samozřejmostí jsou adekvátní bezpečnostní požadavky, mimo nich ale musí mít venkovní dveře dobré tepelně-izolační vlastnosti. Spolehlivé zateplení dveří i zárubní je dnes povinností. Důležitou roli při výběru hraje i dispozice prostoru za dveřmi. Pokud na zádveří například navazuje třeba špatně větraná koupelna, žádná izolace nezabrání tomu, aby se dveře či další předměty v předsíni rosili. Pokud kryté zádveří chybí a dveřmi vcházíte rovnou do hlavního obytného prostoru, na tepelně-izolační vlastnosti pohlížejte se stejnou důležitostí jako na samotnou bezpečnost. U venkovních dveří je z hlediska jejich životnosti podstatná i jejich odolnost povětrnostním podmínkám. Důležitá pro životnost dveří a vaše pohodlí je i venkovní stříška nad dveřmi.

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře

Co třeba nabídka dveří v běžných v hobbymarketech? – vypadají docela bytelně a jsou podstatně levnější než u většiny specializovaných dodavatelů

Plechové dveře z hobbymarketů nejsou řešením, které vám přinese bezpečí. Jedná se obvykle o výrobky z tenkých plechů, které při troše námahy proříznete kapesním nožem. Certifikáty často nemají vůbec žádné a případný servis třeba zaseknutých dveří se může značně prodražit. 

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře

Spousta lidí je přesvědčeno, že se jich vykradení netýká. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, pořídí si bezpečnostní zámek s vložkou nebo závoru a věří, že se tímto jejich dveře staly bezpečnostními. Co si o tom myslíte?

Bezpečnostní dveře jsou jako airbag v autě. Doufáte, že jejich pravou funkci nikdy nebudete muset vyzkoušet, ale věříte, že kdyby náhodou, tak zafungují skvěle. Chtěli byste za auto ušetři pár tisíc a mít tam airbagy z nějaké pofidérní výroby, která šetří na materiálu a technickém řešení co to jde s přesvědčením, že vy se rozhodně nevybouráte? Bezpečnostní dveře patří mezi výrobky, které si má člověk koupit buď kvalitní nebo žádné, protože částečné řešení není řešení.

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře

Jak mají vypadat dobré bezpečnostní dveře a zámky?

Ideální jsou bezpečnostní dveře 4. bezpečnostní třídy. Jsou o něco dražší než dveře 3. třídy, ale poskytují výrazně větší bezpečí. Dobré dveře mají vždy masivní ocelovou konstrukci a alespoň 20 jistících bodů. Samozřejmostí je bezpečnostní kování a vložka minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře. Rozhodně ale vyžadujte české certifikáty, jedině tak máte jistotu, že nekupujete zajíce v pytli. 

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře

Dveře máme zabezpečené, ale třeba okna, nebo balkonové dveře?

Zabezpečení oken a balkonů je vždy složitější problém než zabezpečení dveří. Pro začátek doporučujeme bezpečnostní folie na sklo, v létě navíc můžete zkombinovat s fólií protisluneční, která funguje jako pasivní klimatizace a pomůže vám přežít horka posledních let. Funkční jsou i zamykací kličky oken. Ideální je doplnit zabezpečení alarmem. Jejich ceny stále klesají a jsou dostupnější.

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře

Pokud budu mít bezpečnostní dveře NEXT, mohu být v klidu před vykradením? Proč?

Pečlivě sledujeme statistiky a způsoby vykrádání a pokud budete mít Nexty, máte 2000x menší pravděpodobnost, že vás vykradou než váš soused bez nich.

Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře