Nové instalace a opravy rozvodů Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Pro pohodu a dobrý pocit v novostavbě i v rekonstruovaném objektu je třeba mít v pořádku veškeré instalace. Jedná se o vodu, odpady, topení a tam, kde se využívá, také plyn. Specializovaná firma nám může vybudovat veškeré rozvody a tak nemusíme oslovovat jednotlivé řemeslníky nebo firmy, které jsou schopny realizovat pouze jejich část. Zároveň vám zajistí i veškeré rekonstrukce, opravy a potřebné revize rozvodů a zařízení.

Rozvody vody a kanalizace

V novostavbách a při rekonstrukcích se pro rozvod vody používá polypropylen třídy C (označení PPC nebo PPR). Obchodní názvy tohoto materiálu jsou Hostalen nebo Instaplast. Dalšími materiály může být pozink (spíše na opravy starších instalací) a měď.
V suterénu objektu se pokládají ležaté rozvody SV (studená voda), TUV (teplá užitková voda), recirkulace TUV a odpadů. Dále se zde umisťuje vodoměrná soustava SV a případně rozdělovač pro pitnou a požární vodu. Rozvody požární vody je nutné provádět v objektech, kde je riziko vzniku požáru. Jsou provedeny ocelovým potrubím a armaturami. V případě požáru se vypne rozvod pitné vody a v provozu zůstává pouze rozvod vody požární. Jako hlavní uzávěry se používají mosazné kulové ventily, které zaručují dlouhodobou funkčnost.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Přechod z plastu na kov se osazuje zástřiky s kovovým závitem. Je tím zaručena spolehlivost. Všechny vodorovné rozvody se umisťují do speciálních žlabů nebo jsou zafixovány pomocí podpěr potrubí. Je na nich umístěna tepelná návleková izolace MIRELON (u SV minimálně 8mm, u TUV minimálně 16 mm silná).

Pro svislé vodovodní rozvody je nutné zvolit vhodný průměr a raději je předimenzovat. U vícepodlažních objektů by měl být v nejvyšším patře umístěn co nejdelší vzduchový vyrovnávací díl pro lepší vyrovnávání tlakových rázů. Tepelná izolace je podobná jako u vodorovných rozvodů. V poslední době se zejména pro kanalizační svody používá typ MIRELON AKUSTIK, který výrazně snižuje hlučnost. Prostupy podlahou je třeba provést tak, aby byla zajištěna dilatace (roztažnost) a bylo vyhověno požárním předpisům.
Měděné trubky se u rozvodů vody mohou díky překročení povolených rychlostí proudění dříve opotřebovat. To má za následek zhoršenou kvalitu pitné vody. V porovnání s ostatními rozvody (topení, plyn) je zde vyšší tlak a voda obsahuje velké množství kyslíku. 

Rozvody plynu

Pro rozvod plynu se v současnosti používají ve větší míře než dříve měděné trubky a tvarovky. Materiál a díly jsou dané normou a plynárenskými předpisy. Spoje mají být nerozebíratelné a zhotoveny tvrdým pájením, lisováním nebo svařováním. Spoje rozebíratelné jsou povoleny pouze v nezbytných případech (pro připojení k armaturám). Těsnění je certifikované pro daný spoj a použitý plyn.
Dnes se používá zemní plyn nebo propan-butan. Kdysi velice používaný jedovatý svítiplyn se v naší republice již nepoužívá. Tvarovky pro lisované spoje musí být označeny žlutou barvou, nápisem GAS nebo PLYN, dále pak musí být na  nich uvedeny hodnoty PN a GT. Barva těsnícího kroužku je žlutá. Dalšími materiály pro rozvod plynu je ocel a u nás poměrně nový typ vícevrstvého plastového potrubí.
Montáž plynových rozvodů může provádět pouze školený pracovník s osvědčením a firma musí vlastnit oprávnění k montáži a opravám plynových zařízení. 

Rozvody topení

I zde se využívá ve velké míře měď jako základní materiál. Dalšími materiály jsou ocel nebo plast (v menší míře). Můžeme se setkat s klasickým topením (radiátory) nebo s topením podlahovým či stěnovým. Topenářské rozvody je možné pájet naměkko či natvrdo. U podlahového topení lze použít pouze pájení natvrdo nebo lisovaný spoj. Ostatní spoje topenářských rozvodů je též možné provést lisováním. Zde se používá černá barva kroužku.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Rozebíratelné spoje (v případě potřeby) jsou povoleny bez omezení, těsnění musí vyhovovat teplonosnému médiu. Sváry jsou povoleny u trubek a tvarovek s tloušťkou od 1,5 mm. Závěsy trubek nesmí přenášet na stavební konstrukci hluk a vibrace (použití izolační vložky). Dále nesmí docházet k přímému styku mědi s ocelí. Pro přechod se používají tvarovky z přechodového kovu. Tyto práce může provádět pracovník po absolvování příslušných školení nebo odborně vyučený.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Revize, opravy a rekonstrukce

U všech rozvodů (voda, plyn, topení, odpad) jsou třeba revize, opravy a po určitém čase kompletní rekonstrukce. Některé stavby (hlavně panelové domy) měly rozvody v opravdu katastrofálním stavu a díky tomu museli majitelé vynaložit větší finanční částky než v případě, že by včas zajistili výměnu. Menší opravy stojí též mnoho peněz, pokud se závady včas neodstraní. 
Revize plynových zařízení a rozvodů je nutná zejména kvůli bezpečnosti a správnému chodu veškerého zařízení. Pro správnou funkci odpadních rozvodů je třeba čištění kanalizace. Provádí se elektrickou frézou, která spolehlivě odstraňuje nečistoty a nepoškozuje potrubí, nebo tlakovou vodou pomocí vysokorychlostních tlakových fréz.

Přestože řada z nás byla již z dřívějších dob zvyklá mnoho stavebních úprav provádět svépomocí, je jistě lepší ve výše uvedených případech svěřit tento úkol zavedené firmě. Budeme mít jistotu, že provedená práce je kvalitní a firma nám dá na veškeré provedené instalace či jejich opravy záruku.