Navrhujeme zahradu třikrát jinak

Navrhujeme zahradu třikrát jinak

Představujeme tři originální řešení malé zahrady s využitím její okrasné i užitkové funkce. V tomto případě bylo nutné se odchýlit od běžného schématu.

Navrhujeme přírodní zahradu ve městě

Navrhujeme přírodní zahradu ve městě

I ve městě je možné vybudovat přírodní zahradu pro odpočinek celé rodiny. Zahrada v dnešní uspěchané době má především přinášet potěšení a odpočinek. I užitková část se však v takové zahradě najde.

Navrhujeme zahradu tří částí

Navrhujeme zahradu tří částí

Malý stísněný pozemek trojúhelníkovitého tvaru v prudkém svahu – i zde může vyrůst zajímavé bydlení a zahrada. Inspirujete se naším návrhem takového prostoru.

Návrh zahrady jako hra na malé ploše

Návrh zahrady jako hra na malé ploše

Navrhujeme malou, ale plnohodnotnou zahrádku na klasické parcele s katalogovým typovým domem. I přes podobnost jednotlivých typových domů je právě každá zahrada kolem nich originálem.

Navrhujeme zahradu se svahem kolem domu

Navrhujeme zahradu se svahem kolem domu

Práce se svahem vyžaduje citlivý přístup i fantazii. Představujeme řešení zahrady na běžné parcele s novostavbou, kdy z původního svahu vznikl stavbou domu značný výškový rozdíl v zadní části zahrady.

Navrhujeme zahradu s rizikem přívalové vody

Navrhujeme zahradu s rizikem přívalové vody

Představujeme projekt, kterým jsme řešili skloubení estetických a praktických požadavků při navrhování zahrady. Příroda není jen krásná, ale i rozmarná a zrádná, když podceníme rizika.

Navrhujeme vlnící se zahradu

Navrhujeme vlnící se zahradu

Přírodní charakter zahradě dodá dřevo, kámen, listnaté dřeviny a voda. Tentokrát jsme měli možnost navrhnou velkou zahradu na ploše dvou stavebních parcel. A jak to dopadlo?

Navrhujeme zahradu pro děti i dospělé

Navrhujeme zahradu pro děti i dospělé

Příjemné bydlení pro rodinu s maximálním využitím zahrady. Mladá rodina se třemi dětmi toužila po pěkném bydlení s přírodní zahradou a dostatečným prostorem pro hry a jiné aktivity.

Zahrada ve svahu

Zahrada ve svahu

Situování domu na svažitém pozemku přináší vždy speciální úkoly, se kterými se musí jejich majitel vypořádat. Jen vyjímečně je nová stavba navržena přesně na dané místo. Jedná se většinou o katalogový dům. Tím vzniká základní problém, neboť projektová dokumentace ve velké většině počítá s rovinou. Terén kolem stavby pak musí být buď navršen, nebo se musí zakopat částečně dům.

Zahrada kolem chaty

Zahrada kolem chaty

V dnešní uspěchané době je místo v lesích na dohled s rybníkem tím pravým prostorem pro klidný pobyt o samotě, posezení s přáteli i pro aktivní pohyb na čerstvém vzduchu.
Zrekonstruovaná chata potřebuje nové okolí, které by optimálně zapadlo do okolí, nabídlo spoustu motivace pro hry i tiché místečka k odpočinku a rozjímání. Zároveň nemá své majitele zatěžovat namáhavou prací na záhonech, proto jsou keře i trvalky navrženy z domácích druhů, které nebudou vyžadovat velkou péči.

Jak vyřešit zahradu pro více generací?

Jak vyřešit zahradu pro více generací?

Stejně jako se mění způsob bydlení, vybavení a potřeby domácnosti, mění se i styl a náplň zahrad. Každá nová generace má o ní více či méně jiné představy než ta předešlá. Soužití více generací v jednom domě vyžaduje skloubení různých požadavků do jednotné zahradní úpravy. Každý potřebuje svůj klid a životní prostor. Jak vyhovět rozdílným požadavkům početné rodiny?

Jak navrhnout zahradu pro relaxaci?

Jak navrhnout zahradu pro relaxaci?

Navrhnout zahradu, která bude sloužit majitelům nejen k odpočinku, ale i polahodí oku, není jednoduché. Jak postupovat při návrhu a na nic nezapomenout? Pojďme si vše ukázat na vzorovém projektu...
Velmi hmotná novostavba rodinného domu dominuje pohledům pří procházce ulicí. Jen úzký pruh trávníku se zvlněnými záhony na boku stavby dává náhodnému návštěvníkovi tušit, co se za ní skrývá.
Ve zvlněných křivkách záhonů jsou ukryty místa pro odpočinek a posezení s přáteli.

Procházka kolem domu

Procházka kolem domu

Jak si na malé ploše udělat místo pro posezení, radost z květin, malý záhonek se zeleninou i místo pro hru dětí? Je nezbytné dokonale promyslet a úsporně umisťovat jednotlivé prvky a aktivity. Pak se i u takto těžko řešitelné úlohy můžeme dobrat kvalitního a funkčního díla.
V ukázkovém případě jde o novostavbu rodinného domu, kde prostor pro zahradu je vyčleněn na různě širokých nebo spíše úzkých pruzích kolem domu.

Chcete posedět ve stínu pergoly?

Chcete posedět ve stínu pergoly?

Posedět si pod nápaditě tvarovanou pergolou a částečně zastřešit stání pro auto - to byly jediné požadavky majitelů této zahrady.
Postupně jsme se společně dostali i ke ztvárnění zahrady, která by měla korespondovat s tvarováním technických prvků na zahradě (tedy i dřevěných konstrukcí).
Vhodné je navrhovat celou zahradu najednou v návaznosti na rodinný dům i menší stavby a to jak stávající, tak budoucí. Půdorysné členění zahrady je odrazem pro tvarování pergoly.

Úzký pozemek, dlouhá zahrada?

Úzký pozemek, dlouhá zahrada?

Výběr vhodné parcely v již zastavěné oblasti je otázkou dlouhého hledání. Zde byl zvolen protáhlý pozemek v čele se starým rodinným domem v původní uliční zástavbě. Tato dispozice není ideální, ale má i své výhody a konečné řešení určité kouzlo.
Jak si s tímto zdánlivě nepříjemným problémem poradit? Představíme vám jeden vzorový projekt, který vás bude určitě inspirovat...

Voda ve dvou podobách

Voda ve dvou podobách

Zahrada je o pocitech. O pocitech vyvolávajících v člověku klid pohodu a uvolnění. Prostorem pro obnovu lidské energie. Takový prostor může mít jen pár metrů čtverečních: atrium, obrostlý balkon, nebo dokonce osázený truhlík za oknem. Ty šťastnější z nás se však nemusí omezovat v ploše, ani řešení a mohou svou fantazii rozvinout do široka.

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Mnozí z nás při zakládaní zahrady ani nepomysleli na výstavbu bazénu. Jedno léto se však rozhodneme zaměnit dovolenou u moře za bazén u rodinného domu a stojíme před řadou problémů. Kam s ním a jak ho začlenit do již fungující a vzrostlé zahrady, aniž by jsme poškodili její původní charakter a kompozici?

Originální dům si žádá originální zahradu

Originální dům si žádá originální zahradu

Parcela nad městem s krásnými výhledy do krajiny i na panorama historického jádra, dům i zahrada ušité na míru. To nemusí být nesplnitelný sen. Není to jen otázka financí, ale také pečlivého výběru a trpělivého plánování.
Ukážeme vám originálně řešený dům, na který navazuje rozlehlá parcela s mnoha výhledy na okolní louky a les i na zmíněné městečko v údolí. Nenarušit tyto výhledy a zároveň vytvořit pro majitele příjemný vnitřní prostor pro odpočinek i aktivní relaxaci to byl hlavní úkol pro zahradního architekta.

Obývací pokoj na zahradě

Obývací pokoj na zahradě

Obytná hodnota zahrady je daná tím, že její prostor plní také některé z funkcí bytu, samozřejmě v závislosti na počasí. Jde tedy o rozšíření obytných místností směrem do zahrady. Konkrétně o obytnou terasu navazující přímo na místnosti rodinného domu, která ne vždy splňuje všechny požadavky majitelů na její účel, prostor. Je proto logické, že v zahradách buduje jedno nebo více odpočívadel v okolí domu.

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Při návrhu nové zahrady počítáme nejen s představou investora, ale musíme taky respektovat původní stav. Pozemek, který užívalo už několik majitelů v minulosti je vždy poznamenán jejich životem a prací kterou tady odvedli. Rekonstrukce, nebo přestavba původní zahrady na zahradu s novou náplní, funkcemi sebou přináší mnoho problémů, ale v konečném výsledku přináší originální a zajímavé řešení.