Jak na pozemek ve svahu?

Jak na pozemek ve svahu?

Bohatá členitost naší krajiny umožňuje velký výběr stavebních parcel. Tedy i na svažitém pozemku.
Představujeme Vám příklad zahrady spojené s pěknou vyhlídkou na rybník a krajinu v údolí.
Pohled přes předzahrádku navíc směruje k lesu. Těmto základním hodnotám bylo podřízeno i celkové řešení zahrady.

Vyměňte byt za dům?

Vyměňte byt za dům?

Koupili pozemek na venkově a postavili velký dvougenerační dům ve tvaru písmene L. Ten je opticky propojen střešní konstrukcí s objektem dvougaráže, čím vzniká průjezd, zastřešené parkovací místo a zastíněný prostor pro posezení. Použití je mnoho, ale především to dodá domu, při pohledu přes předzahrádku, charakter vesnického stavení.

Jenom s jehličnany to nejde

Jenom s jehličnany to nejde

Realizujete zahradu? Určitě se najde přece mnoho zahradnických firem, které vám vysázejí zahradu bez projektu a ještě v krátkém časovém období.
Ale pozor. Vše je sice okamžitě hotovo, ale až po čase zjistíte, že rostliny nerostou nebo jsou nevhodně vysazené. Je důležité, aby jste jako majitelé zahrady věděli, jak bude zahrada vypadat za několik let a jaké rostliny v ní budou vysázeny. Proto potřebujete řádný projekt.

Bez prvků není zahrada zahradou

Bez prvků není zahrada zahradou

Při první návštěvě zahrady je už většinou jasně vymezeno umístění technických prvků. Terasa u domu musí přesně navazovat na vnitřní uspořádaní interiéru, bazén musí odpovídat vhodným světelným podmínkám a místo pro kopání studny určuje jiný odborník než zahradní architekt.
Mohlo by se tedy zdát, že se při navrhování zahrad těmito prvky zahradní architekt nezaobírá. Opak je pravdou.

Problém se zakládáním zahrady?  II. díl

Problém se zakládáním zahrady? II. díl

Chtěli by jste si vysázet zahradu kolem vašeho rodinného domu sami? Pak je nutné vědět co, kam, s čím a především jak vysadit. Pro zdařilou realizaci je kromě správného výběru rostlin účelné dodržet všechny potřebné pracovní operace ve správném pořadí. Jenom tak se rostliny dobře ujmou a budou se úspěšně vyvíjet.

Problém se zakládáním zahrady?  I. díl

Problém se zakládáním zahrady? I. díl

Co všechno můžeme udělat pro zdravý růst, vývin nově vysazovaných rostlin a minimální výskyt plevelů na nově zakládané ploše? Tímto problémem se musíme zabývat ještě před vlastní výsadbou a věnovat mu dostatek času a energie. Prvním krokem je pak výsadba vzrostlých stromů.
Než začneme s vlastní výsadbou, měli by být dokončeny všechny stavební práce kolem domu (fasáda, terasa, chodníček kolem domu) i v zahradě samotné (cestičky, posezení, vodní prvky). Předpokladem je také dokončení hrubé úpravy terénu– všechny násypy, modelace v zahradě.

Přestavujete starší zástavbu?

Přestavujete starší zástavbu?

Obnova nebo přestavba starší zástavby je spojena s řadou změn původních dispozic a vybavení, které již nepoužíváme a nahrazujeme je vybavením modernějším. Prádelnu za automatickou pračku, vytápění uhlím za plynové, chlívky a kotce pro domácí zvířata za mražené potraviny ze supermarketů. To vede k otázce. Co s těmito prostory po jejich dosloužení?