Extenzivní trvalky ozvláštní zahradu

Extenzivní trvalky ozvláštní zahradu

Zajímavým, svěžím, atraktivním prvkem zahrady, ale především parků a jiných míst ve městech, mohou být velice oblíbené extenzivní trvalky. Jsou přitom nenáročné a mají zvýšenou autoregulační schopnost.

Jak vybudovat funkční skalku?

Jak vybudovat funkční skalku?

Budete dovolenou trávit doma a nevíte, jak vhodně využít volný čas? Co třeba aktivní relaxace při budování nové skalky? Skalku je možné zakládat po celý rok s výjimkou zimy a právě v létě můžete využít ideálního počasí k inspirativní tvorbě oku příjemného zákoutí či dominanty části vaší zahrady. Poradíme vám v postupných krocích, jak skalku založit a osadit.

Voda v  zahradě uklidní i osvěží

Voda v zahradě uklidní i osvěží

Realizujete pohlednou zahradu s uklidňujícími zátišími a pořád v ní přesto něco chybí? Možná to bude právě voda, klidná hladina doplněná květy a zajímavými balvany, vysypaná oblázky a určená buďto jen k relalaxi, nebo i pro koupání. Zurčící potok s malým vodopádem, nebo třeba jen kašna s vodotryskem. Voda uklidní duši i osvěží tělo.

Rostliny jsou v zahradě malířem

Rostliny jsou v zahradě malířem

Než začneme plánovat zahradu, je dobré si ujasnit, co od ní vlastně očekáváme a v jakém čase a době ji budeme nejvíce využívat. Rostliny člověka dokáží zaujmout svou strukturou, texturou listů, pohybem a proměnlivostí v čase, ale v první řadě nás upoutá vždy jejich barva. Je důležité si uvědomit a jak které barvy působí.

Jaro je ideální k založení trávníku

Jaro je ideální k založení trávníku

V březnu je dobré připravit podklad pro budoucí setý trávník či položení travního koberce. Dobou ideální pro výsev trávníku je pak duben či květen. Travní koberce přitom můžeme pokládat ihned po úpravě terénu. A pokud jsme s novým trávníkem počítali už před zimou a nechali vymrznout uskladněný substrát, máme vyhráno.

Před úpravou zahrady vsaďte na projekt

Před úpravou zahrady vsaďte na projekt

Chcete, aby vaše zahrada plnila všechny funkce, které od ní očekáváte? Chcete si usnadnit práci a ušetřit čas, který pak můžete věnovat jiným aktivitám? Nechte si při budování zahrady poradit od odborníků. Získáte ucelenou vizi, projekt a jasnou představu o tom, co se vyplatí.

Nepodceňujte projekt své zahrady!

Nepodceňujte projekt své zahrady!

Pro nově vznikající zahrady, ale i pro znovuobnovení krásy starých zanedbaných zahrad, nás mohou inspirovat rady odborníků. Jak probíhá spolupráce s architektem a projektantem a co všechno si můžeme přát?

Mulčováním si ušetříte práci

Mulčováním si ušetříte práci

S blížícím se jarem začínají práce na zahradě. Pro někoho nutné zlo, pro jiné radost, že si odpočinou prací na čerstvém vzduchu. Jaro je nejvhodnější dobou pro zakládání zahrad u novostaveb, u stávajících zahrad je čas řezu ovocných stromů, setí a sadby rostlin. Pojďme se podívat, jak si práci na zahradě co nejvíce ulehčit. Použitím mulčovací kůry si ušetříte práci při pletí a navíc zahrada bude pečlivě upravená.

Nemáte čas starat se o zahradu?

Nemáte čas starat se o zahradu?

Zahrada je velmi důležitým obytným místem, v němž trávíme hodně času. Rozmístění prvků v zahradě ovlivňuje nejen její funkčnost, ale i pohodlí. Před realizací zahrady je nutné důkladně promyslet a zvážit, co vlastně od své zahrady očekáváme.
Při stavbě domu si nikdo nedovolí stavět bez projektu, ale jak je to vlastně se zahradou?
Je to stejné jako s návrhem domu, ale ne každého napadne oslovit odborníka. Málokdo ví, že projektant zahrady má neméně práce.