Nová technologie překonává dosavadní flexibilní solární panely (Ilustrační foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Klíčovou součástí nových solárních panelů je speciální tkanina, která je lehká a tenká, ale zároveň vysoce flexibilní. Na tento podklad se doslova natiskne fotovoltaická vrstva.

Samotná fotovoltaická vrstva je podle výzkumníků 200× tenčí než lidský vlas. Je totiž založená na inkoustu, který se natiskne na podklad pomocí speciální tiskárny.

Podívejte se na video

Podle vědců z MIT, kteří prototyp vyvinuli a své výsledky publikovali, je využití této technologie velmi široké a slibné. Tištěné flexibilní solární panely by mohly být součástí plachet lodí a poskytovat energii na moři. Mohly by se umístit na stany a přístřešky a dodávat elektřinu nouzovým přístřeškům třeba v místě živelných katastrof. Díky své nízké váze se budou dát snadno nalepit i na křídla dronů a prodloužit tak jejich dolet.

Ultratenké solární panely vyrobené snadno a levně

Podle serveru Nanowerk tkví význam nového výzkumu MIT ve způsobu výroby. Tenoučké solární panely už se objevují delší dobu. Například tým ONE Lab vyrobil solární články s využitím nových tenkovrstvých materiálů, které byly tak lehké, že se daly umístit na povrch mýdlové bubliny. Tyto ultra tenké solární články se však vyráběly složitými postupy a navíc ve vakuu, což se projevilo na výrobních nákladech. 

Na MIT představil mnohem jednodušší variantu, kdy se panely dají tisknout pomocí materiálů na bázi inkoustu. To by bylo v případě aplikace technologie do průmyslové výroby mnohem levnější a snazší. Postup je také lépe škálovatelný, lze jej upravit pro malovýrobu i velké výrobní závody. 

Solární panely se dají vyrábět pomocí technologie připomínající tisk (Ilustrační foto: Shutterstock)
Solární panely se dají vyrábět pomocí technologie připomínající tisk (Ilustrační foto: Shutterstock)

Dokonalý podkladový materiál

Druhou výhodou nových panelů je nosný podklad, na který jsou panely natištěny. Jde o kompozitní tkaninu zvanou Dyneema, která váží pouhých 13 g/m2. Přidáním jen několik mikronů silné vrstvy lepidla se solární moduly přilepí na pláty této tkaniny. Vznikne tak ultralehký a zároveň mechanicky odolný solární panel.

Váha takových panelů je oproti tradičním fotovoltaickým instalacím zanedbatelná. Střešní solární elektrárna o výkonu 8 kW by vážila pouhých 20 kg!

Zdroje: MIT, Nanowerk, Small Methods