Vsaďte na vysokou odolnost a moderní design venkovní dlažby Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Sluneční paprsky a teplé počasí přímo vybízí k příjemnému posezení nebo relaxaci na terase. Pohodový letní zážitek přitom umocní nejen pohodlné vybavení, ale také správně zvolená dlažba. Ta navíc nemusí plnit jen praktickou roli, ale také designovou. Jejímu výběru je ale potřeba věnovat náležitou pozornost. Protože je vystavena každodenním vlivům počasí, jsou na ní kladeny podstatně vyšší nároky než na dlažbu v interiéru.

Pokud vybíráte novou venkovní dlažbu, pečlivě sledujte její vlastnosti. Jedním ze stěžejních faktorů je její nasákavost, tedy schopnost absorbovat vodu z okolního prostředí. „Pokud je nasákavost nízká, tedy od 0,04 do 0,5 %, je dlažba ideální pro venkovní použití a vy tak máte záruku, že obstojí v náročných podmínkách. Je totiž vysoce odolná a nízká nasákavost je nejlepším předpokladem perfektní mrazuvzdornosti,“ uvádí Radka Konečná, produktová manažerka obkladů a dlažeb Roca. 

Další důležitou vlastností, kterou byste měli sledovat, je také odolnost proti UV záření. Vyhnete se tak tomu, že by dlažba působením slunečního záření postupem času změnila svůj vzhled, především co se týče barvy. Stejně tak dbejte na její odolnost proti poškrábání, chemickým látkám a nepodceňujte ani protiskluzovost dlažby. „Na protiskluzovost se občas zapomíná, ale je opravdu důležitá, protože zajišťuje bezpečnost pohybu. Ideální variantou je rovnou kupovat dlažbu s touto úpravou,“ uvádí dále Radka Konečná. 

Neméně podstatný je pak samotný design, který pomůže z terasy vytvořit dokonalé místo pro odpočinek nebo setkávání s rodinou a přáteli. Na výběr se nabízí celá řada barevných odstínů a dekorů od přírodních, jakým je například dřevo, až po dekor imitující betonovou stěrku. „Volbu dekoru byste měli přizpůsobit celkovému stylu domu. K dřevostavbě perfektně padnou právě dlaždice s dekorem imitujícím dřevo nebo kámen, naopak zmíněný dekor betonové stěrky vhodně doplní minimalistické moderní stavby. Pokud používáte dlažbu i v interiéru, doporučujeme volit stejnou dlažbu uvnitř i venku,“ radí Radka Konečná. Zároveň doplňuje, že je možné volit také z řady formátů. Skvělou volbou jsou rektifikované dlaždice, tedy ty zabroušené na přesný rozměr, díky čemuž se vyhnete odchylkám v geometrické přesnosti, které vznikají při jejich výrobě. „Rektifikovanou dlažbu jde pokládat s minimální spárou širokou pouhé dva milimetry. Dosáhnete tak perfektního jednolitého vzhledu,“ doplňuje Radka Konečná. 

Příjemný dřevěný dekor

Přírodní styl vnese na vaši verandu nadčasová dlažba Borneo. Ta zaujme především svými jemnými a neutrální vzory a reliéfy, které imitují dřevo. Aby byla podoba perfektní, je dlažba vyráběna ve formátu 19,5x120 cm, který věrně napodobuje dřevěná prkna. Na výběr je hned několik odstínů hnědé a dostupná je také šedá varianta. Výjimečné je pak provedení Deck připomínající prořezávané prkenné podlahy. Přestože dlažba působí jemně, její odolnost a mrazuvzdornost je perfektní. 

 

Dlažba Borneo provedení Deck
Dlažba Borneo provedení Deck

Moderní minimalistický beton

Moderní dlažba ze série Claqué je vhodnou volbou pro soukromé i veřejné prostory. Díky svým skvělým vlastnostem je ideální i pro venkovní použití a k dostání je hned v několika formátech a odstínech. Tato řada nabízí také dvě dekorativní dlažby s jemnými otisky nebo s replikou moderní tapety s hadím vzorem. Pro celou sérii je charakteristická geometrie a prvek opotřebovaného cementu. Právě styl, který připomíná podlahu opotřebenou letitým užíváním, tvoří perfektní kontrast k modernímu designu. 

 

Dlažba Claqué ve formátu 44,5 x 44,5 cm a dekoru Arena
Dlažba Claqué ve formátu 44,5 x 44,5 cm a dekoru Arena

Nestárnoucí dekor kamene

Téměř k nerozeznání od pravé břidlice, ale se všemi technickými výhodami keramických dlaždic, to je dlažba ze série Cliff. Její výhodou je vysoká mrazuvzdornost a také další skvělé technické vlastnosti, s nimiž máte jistotu, že si dlažba zachová svůj původní odstín i v průběhu času. Dostupná je ve třech odstínech a v nabídce je také dekor, který vytváří dojem dlažebních kostek. Vybírat můžete ze čtyř formátů.

Dlažba Cliff v provedení Negro o rozměrech 30 x 60 cm
Dlažba Cliff v provedení Negro o rozměrech 30 x 60 cm

Spojení keramiky a kamene nabízí také dlažba ze série Couvet. Ta vychází z tradičních podlah na terasách, které proměňuje a dává tradici moderní pojetí. Její předností je propojení jemnosti a odolnosti. Dostupná je ve čtyřech něžných barevných provedeních a několika rozměrech. 

Zdroj: www.roca.cz

 

Dlažba Couvet 80 x 80 R provedení Perla
Dlažba Couvet 80 x 80 R provedení Perla