Nábytek na zahradu

Zahradní nábytek se vyrábí z různých materiálů, které se liší kvalitou, životností a především také cenou. Ideální zahradní nábytek je takový, který vyžaduje minimální či jen nenáročnou údržbu. Kromě toho, že je pohodlný a bezpečný, je také skladný.

Hlavním požadavkem se stal komfort, a proto jsou provizorní skládací křesla nahrazována pohodlným polstrovaným nábytkem. Mezi nejrozšířenější patří bezpochyby nábytek dřevěný. Jeho cena je závislá na druhu zvoleného dřeva. Na rozdíl od tuzemských dřeviny zaručují ty  exotické větší odolnost vůči povětrnostním vlivům a také jednodušší a méně náročnou údržbu.

Kovový nábytek se nejčastěji vyrábí z pevnostní hliníkové slitiny. Na zahradě může zůstat po celý rok, proto je ideálním řešením pro ty, kteří nemají prostor k zazimování nábytku. Největší výhodou plastového nábytku je bezesporu jeho nízká cena, hmotnost, manipulace, nevadí mu ani déšť, vlivem užívání, ale i mrazů, však praská. Za designový skvost se pak považuje nábytek ratanový.

Zahradní dekorace

Ráz zahrady dotváří venkovní zahradní dekorace. Tou lze nazvat jak kýčovitého sádrového trpaslíka, tak i nepřehlédnutelný gabion. Gabion plní funkci jak estetickou - jako dekorativní zídka moderní zahrady - tak i  praktickou – zpevňuje svahy, potůčky a podobně.

Kámen podtrhuje krásu každé zahrady. Používá se do skalek či jako dominantní volně stojící solitér. V dnešní době jsou kamenné dekorace ve stylu japonských zahrad velmi oblíbené a žádané.

Neopomenutelné jsou i  dřevěné dekorace. Na výběr máte z obrovského množství sortimentu těchto dekorací, které trh nabízí. Záleží na stylu, který vládne zahradě, na její velikosti a členitosti.

Zahradní krby nejsou pouze praktickou nutností při zahradním grilování. Správně zvolený design krbu oživí zahradu a dodá jí punc elegance a originality. Za chladnějšího počasí vám navíc prodlouží pobyt venku a pokud je prostor kolem krbu zastřešen, skryjete se zde i před deštěm. Stejně je to i se zahradními jezírky a funkčními fontánami.

Materiály zahradního nábytku

Vzhledem k dlouholetému využití se na zahradním nábytku rozhodně nevyplatí šetřit. Výhodou dnešní doby je oproti té minulé nesrovnatelně větší výběr materiálů, tvarů a velikostí jakéhokoli kousku zahradního nábytku. Volit můžete kámen, dřevo, kov, ocel, beton, někdo upřednostňuje i plast, který je též kvalitní. Nábytek, který nám bude sloužit na zahradě, však může být vytvořen i kombinací více různých materiálů.

Zahradní nábytek z ratanu

Ratanem nic nezkazíte. S přírodním  ratanem se však u zahradního nábytku prakticky nesetkáte, respektive snažte se mu vyhnout. Je totiž velice citlivý na povětrnostní vlivy a navíc je  dost náročný na údržbu. U zahradního nábytku se častěji používá jeho umělá varianta, která je po stránce praktických vlastností téměř dokonalá  – pevná konstrukce a snadná údržba. Tento syntetický materiál nabízí i další výhodu a tou je jeho cenová dostupnost.

Zahradní nábytek z masivního dřeva

Dřevo našim zahradám rozhodně sluší. Je velice příjemné na dotek i na pohled. Masivní nábytek je bytelný a ve většině případů stabilní. Moderní technologie zušlechťování dřeva zvyšují odolnost a zároveň životnost tohoto nábytku. Ten však vyžaduje cílenou a pravidelnou péči speciálními přípravky. Nevýhodou je pak jeho nutné uložení v zimním období do suchých prostor, vyhnete se tím jeho poškození a vzniku plísní.

Zahradní nábytek z exotických dřevin

Nejkvalitnější dřevěný zahradní nábytek se vyrábí z dřevin exotických. Mezi nejčastější patří eukalyptus, akát, meranti a zejména stále oblíbenější teak, který se vyznačuje extrémní odolností vůči nepříznivým podmínkám. Díky obsahu teakového oleje a kaučuku je možné jej bez obav ponechat na zahradě po celou sezónu. Vítr, déšť, mráz, střídání teplot ani plísně a hmyz nemají šanci. Nutná je však pravidelná sezónní údržba spočívající v napouštění dřeva olejem.

Zahradní nábytek kovový

Kovový nábytek se řadí k těm dražším, ale odolnějším. Nerezové provedení či antikorozní nátěr dovolují nábytek ponechat venku ve větru i dešti, dokonce i přes zimu. Negativní je však jeho vodivost tepla – v chladném počasí je studený a v horku pálí. Z tohoto důvodu bývá kov u zahradního nábytku často kombinován se dřevem, které eliminuje právě špatné vlastnosti kovových částí. Designově ocení kovový nábytek zejména minimalisté.

Zahradní nábytek plastový

Plastový nábytek je stále hodně oblíbený. Největší výhodou je jeho nízká pořizovací cena. Navíc je lehký a tedy snadno přenosný, snadno skladovatelný a nenáročný na údržbu. Na druhou stranu je nutné počítat s jeho kratší životností v důsledku nízké odolnosti vůči mechanickému působení a přírodním podmínkám. Existují i jeho dražší podoby, kde s ohledem na růst ceny roste i kvalita. Příkladem může být moderní podoba plastu zvaná Kettalux, která bývá často kombinována s jinými materiály.