Skalka plná barev

Skalka plná barev

Velice oblíbené je pěstovat rostliny ve skále či obložené balvany. Mnozí si takovou „skalní zahrádku“ zřídili na chatách, chalupách nebo u rodinných domů. Někteří se též snaží skalku vybudovat uměle, jiní nemají skrz terén jiné volby. Jisté však je, že správným osazením rostlin vydrží skalka živá do dlouhého podzimu. Důležité je vybrat vhodné místo. Ideální je pro tento účel zvolit takovou část, která bude během dne mírně zastíněna. Budeme mít tak otevřené možnosti při výběru rostlin, které mají individuální nároky. Nevhodné je však stanoviště pod stromy. Kořeny stromů nazvedávají kameny, navíc spadané podzimní listí by mohlo rostliny zahubit.

Jak seříznout okrasné stromy a keře?

Jak seříznout okrasné stromy a keře?

Zdraví a sílu dáme stromům a keřům na naší zahrádce jejich správným řezem. Odměnou nám pak budou nejen bohaté květy, ale také pevné stromy s rovnoměrně rozloženou kostrou.
Každý řez je zásahem do vzhledu rostliny. Vytvoření dobře vyváženého stromu, který by vydatně kvetl, je přáním každého zahrádkáře. Většinu opadavých listnatých stromů je nejlepší řezat v období vegetačního klidu na podzim nebo v zimě. Pokud jste to však nestihli, nezoufejte.