Dotaz: Dobrý deň, zaujímam sa o riešenia sezónnej akumulácie tepla v podzemí (výhody, nevýhody)...nevedeli by ste mi poradiť nejaký internetový zdroj, knihu alebo časopis o tejto problematike

Odpověď

Použití akumulace tepla je pro hospodárný provoz nutné u těch tepelných zdrojů, které jsou obtížně výkonově regulovatelné. Jsou to zejména kotle na tuhá paliva, u novějších zdrojů pak termosolární kolektory.

Pro volbu materiálu použitého k akumulaci tepla je výhodné použití takových hmot, které mají vyšší měrnou tepelnou kapacitu, vyjádřenou v kJ/kg.K. Např. běžné používané hmoty mají:
voda 4,186
keramzit 1,26
cihly 0,92
vápenec 0,92
horniny 0,75 – 1,0

Z porovnání vyplývá, že pro akumulaci stejného množství energie do horniny potřebujeme asi 4 x větší hmotnost , než při akumulaci do vody. Při zmiňované akumulaci do podzemí nejsme zdánlivě ničím omezováni. Je nutno ale vzít v úvahu, že každý energetický zásobník, do kterého chceme akumulovat teplo v době jeho přebytku, musí být co nejdokonaleji izolován od svého okolí. V opačném případě se stává akumulace nevýhodnou pro neúměrnou výši tepelných ztrát. Z tohoto důvodu je pro akumulaci tepla dávána přednost vhodnějším materiálům, zejména vodě, magnezitu, šamotu a dalším, které umožňují akumulovat teplo v menším objemu a s minimem ztrát.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice