Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu týkající se skladby stropu. Jde o novostavbu, strop je překládaný z fošen a desek na trámech 18x26cm(fošny 4,5cm ,překlopy 2,5 cm).
Podkroví bude obytné, podlaha z OSB desek a pochozí vrstva koberce a masivní podlaha.Nevím, zda-li použít pod OSB desky a laťový rošt polystyren,tvrdé izolační desky nebo pásy z minerální vaty a v jaké mocnosti. Asi mi ani tak nejde o tepelnou izolaci, jako spíše o elimínaci hluku ("vrzání dřeva,kroky apod."). A kročejová izolace se klade předpokládám mezi trámy a laťový rošt a mezi latě a OSB také?
Děkuji mnohokrát.
S pozdravem
J. Buksa

Odpověď

Akustické vlastnosti dřevěného stropu nejsou příliš dobré.

Konstrukce má malou hmotnost, to značně ubere na vzduchové neprůzvučnosti Rw. Aby se zvýšila hluková izolace podlahy, bylo by nutno provést plovoucí podlahu z betonové desky tloušťky kolem 6 cm (nutno staticky posoudit stropní konstrukci) a přidat podhled pod trámy s vložením pohlcovače z minerální vlny mezi ně.

Aby se nešířil kročejový hluk (hodnotí se hladinou kročejového hluku Lw), je nutno správně provést buď lehkou nebo lépe těžkou plovoucí podlahu. Tyto konstrukce jsou několikrát popisovány v odpovědích na jiné dotazy v sekci „Akustika“ této energetické poradny, doporučuji je přečíst.

Nejvhodnější je, prohlédnout si vzorové skladby a stavební detaily úprav stropů na obrázku. Ty naleznete na webových stránkách výrobců jednak minerálních izolací (Rockwool, Ursa a další) nebo výrobců deskových prvků na lehké plovoucí podlahy (Knauf, Rigips a další). Jsou zde na technických podkladech, které lze stáhnout, uvedeny skladby, hodnoty Rw a Lw (dB) a popis jak provést návaznosti na stěny, aby se do nich kročejový hluk nepřenášel. Naleznete tam i normové hodnoty dle ČSN EN 717-1,2 a ČSN 73 0532, se kterými si jejich skladby můžete porovnat.


Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz

Energy Centre České Budějovice