Dobrý den, potřebovala bych poradit,mám možnost koupit rodinný dům. Je to starý domeček ke kterému bylo před patnácti lety přistavěno,(rekonstrukce) cca tři pokoje. Stavební povolení bylo, dům je pojištěn celý a udělané revize na spotřebiče(plyn. kotel) majitelé, ale neudělali kolaudaci přístavby. Nyní dům prodávají z důvodu rozvodu. Číslo popisné má(jelikož základem je starý dům).Při náhledu do KN jsem zjistila , že zbůsob využití tohoto domu je jako objekt k bydlení a né jako rodinný dům. Pokud bych měla o tuto nemovitost zájem jak dál postupovat ,co by mohlo hrozit . Děkuji moc za odpověd

Odpověď Dobrý den, před koupí nemovitosti bych vstoupil do jednání s místním stavebním úřadem a požádal o kolaudaci. Od stavebního úřadu byste se měla dozvědět, jaké dokumenty budete potřebovat (např.: dokumentace skutečného provedení, revize, vyjádření dotčených orgánů atd.) pro úspěšnou kolaudaci. Zápis v KN (objekt k bydlení) je v pořádku. Termín "Objekt k bydlení" je nadřazený pojem k termínu "rodinný dům".
V každém pádě bych koupi domu (vyplacení ceny původním majitelům) realizoval až po úspěšném absolvování kolaudace.
Doufám, že jsem Vám alespoň částečně odpověděl. S podrobnostmi prodeje a právních dopadů řádně nezkolaudované stavby se obraťte na právníka.
S pozdravem
Ing. Filip Klozar, NEMOinspekt
NEMOinspekt s.r.o.