Dobrý den, již druhou zimu bydlíme v novostavbě postavené na klíč. V podkroví v šikminách máme sádrokarton, na kterém se nám dělají mokré fleky,a potom plíseň. Dělá se to stále ve stejných místech ve třech místnostech, jedna je bez problémů. Čím větší je venku mráz tím větší a mokřejší jsou fleky. Reklamovali jsme to u firmy, ale odbyli nás s tím, že špatně topíme a větráme. Topíme přes den na 22-23st, v noci na 20st., větráme 1-2x denně okna dokořán cca 10-15minut. Domníváme se, že je špatně udělaná izolace mezi střechou a sádrokartonem, popřípadě tam něco úplně chybí, ale nevíme, jak to dokázat a jak firmu přesvědčit, aby sjednala nápravu! Mockrát vám děkuji za jakoukoliv radu, čím by to mohlo být způsobeno, co dělat. D.B.

Odpověď

Podle Vašeho popisu je zřejmé, že se s velmi vysokou pravděpodobností jedná o nedostatky v tepelné izolaci mezi střechou a sádrokartonem, tedy o tzv. tepelné mosty. To jsou místa, kde tepelná izolace zcela chybí, nebo je nedostatečná, případně stavební konstrukce obsahuje nějakou součást, která lépe vede teplo než okolní konstrukce, např. železobetonový překlad, traverzu a pod. Může se jednat o nedostatek v projektu, ale spíše o nedbalé provedení stavebních prací. Stavební firmou uváděné nedostatečné vytápění či nedostatečné větrání bych jako důvod uvedeného jevu zcela vyloučil.

Tento stav lze dokumentovat pořízením snímku objektu termokamerou, která zcela jednoznačně prokáže místa, kde dochází k únikům tepla. Doporučuji obrátit se na Vám nejbližší Energetické konzultační a informační středisko (EKIS) kde by Vám mohli sdělit, zda podobná měření dělají, případně kdo ve Vašem nejbližším okolí termokameru vlastní.
Vašemu bydlišti nejbližší EKIS je v Hradci Králové a to JSM HK s.r.o. Hořická 283,
Hradec Králové 50002, telefon: 495 211 180, zástupce Ing. Miroslav Mizera

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice