Dotaz: Dobrý den jenom bych se chtěl zeptat na váš názor na cihly klimaterm44si jestli mají opravdu srovnatelné tepelně izolační vlastnosti s porothermem 44si a pro jaký z těch dvou byste se rozhodl vy . Děkuji.

Odpověď

Tepelně izolační vlastnosti výrobků udává výrobce v technických listech jednotlivých materiálů. U výrobků je předepsaná příslušná certifikace, technicko fyzikální vlastnosti musí být ověřeny státní zkušebnou.

Tepelně izolační vlastnosti obvodového zdiva z cihelných tvarovek jsou hodnoceny fyzikální veličinou – součinitelem prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K). Zároveň příslušná norma udává požadavky pro obvodové zdivo. Jedná se o ČSN 73 0540-2. Ta rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií se doporučuje, aby byla naplněna hodnota doporučená.

Pokud se jedná o cihelné bloky Porothern 44 SI, udáví výrobce ve svých technických podkladech, které jsou dostupné, součinitel prostupu tepla U v rozmezí 0,24 až 0,26 W/m2.K pro zdivo bez omítek a na tepelně izolační maltu Porotherm TM. Výsledný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K), zdiva z cihlových bloků záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky, její pevnosti a objemové hmotnosti, ale i druhu zdící malty a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především zdící malta a dodržení technologického předpisu výstavby.
U zdiva z cihelných bloků Klimatherm 44 - izolační jsou dle údajů výrobce pro zdivo s omítkami udávány hodnoty U v rozmezí 0,24 až 0,28 W/m2.K. Jsou to tedy vlastnosti prakticky shodné.

Vždy je ale nutno při nákupu cihelných bloků zjistit, o jaký typ výrobku se jedná a získat od prodejce (nebo výrobce) přesné údaje pro konkrétní typ výrobku. Tyto technické parametry je pak nutno porovnat s navrženými parametry dle projektu. V případě pochyb není od věci požádat o pomoc projektanta.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice