Dotaz: Dobrý den,
prosím o radu ohledně vody v suterénu.V rodinném domě se nám v suterénu objevila voda, která vyteká ze zdi asi 10 cm nad úrovní podlahy z jednoho místa a to i v období sucha. Problém spočívá v tom, že k domu byla přistavěna veranda přímo nad místem kde je tento průsak a nelze se tedy dostat k obvodové zdi suterénu a obnovit izolace. Bylo by možné řešení ve zhotovení drenáže ve vzdálenosti cca 3m od zdi suterénu? Děkuji za radu.

Odpověď

Pro upřesnění stavebního zásahu, který by vedl k odstranění problému, je nutno zjistit příčinu, proč se voda ve sklepě objevila.

Možností je několik, možná je všechny nyní nepopíšeme:
Suterén domu je ve své spodní části trvale pod hladinou spodní vody. Je velmi nepravděpodobné, že by v době výstavby byl suterén osazen níže než zjištěná hladina spodní vody, vyloučit to však nelze. Jde o stáří domu a možná jste byl u výstavby přítomen. Snížení hladiny spodní vody drenáží by patrně nebylo úspěšné. Jde o to, do jaké hloubky je možno uložit drenáž a účinně odvodnit do kanalizačního systému. Hladinu spodní vody na pozemku může signalizovat studna, pokud je poblíž. Snižování ustálené hladiny spodní vody je obtížné.

Další možností je, že se jedná o srážkovou vodu, která se hromadí v době deště ve výkopové jámě. Ta je nyní již zasypaná, ale její zásyp může být pro vodu propustný, zatímco spodní vrstvy jsou nepropustné a vytváří se jakýsi bazén. Zvýšenou dotaci může „zajistit“ dešťový svod vyvedený na terén, nebo netěsná venkovní kanalizace. Zajímavé je, že voda vytéká i v období sucha, ale může se zde například nacházet netěsný septik apod. Pokud je dům starší, mohlo již dojít k defektům na izolaci, která do té doby zátěži vodou odolávala. V těchto případech se jedná o zatížení srovnatelné s působením spodní vody.
Pokud byla veranda přistavěna dodatečně, pak by příčina v hromadění vody ve stavební jámě byla pravděpodobnější. Drenážování výkopové jámy by vedlo k odvedení hromadící se vody a mohlo by problém řešit.

Častou příčinou bývá dále spodní voda, stékající po nepropustné vrstvě v podloží. Děje se to jak ve svažitých, tak i mírně svažitých územích. To by odpovídalo i pravidelné dotaci. V době výstavby byla stavební jáma odvodněna a provedeny izolace, na kterých se nyní objevila netěsnost. Zde by položení drenáže do správné hloubky situaci mohlo vyřešit.
Doporučuji tedy, aby situaci na místě prohlédl odborník, bez posouzení na místě nelze udělat jednoznačný závěr. V případě potřeby lze problém konzultovat i s hydrogeologem. Dobré je předem vyloučit jiné příčiny, například závadu na vnitřních instalacích apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Märtle.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice