Dobry den,

-rad bych se zeptal na minimalni prumer odtahu digestore, aby digestor nebyla "udusena" popr. nebyla prilis hlucna:

-odtah je proveden do stropu a (vodorovne) do stupacek (pres pudni prostor, jedna se o podkrovni byt)
-vodorovna vzdalenost od stupacek je cca 2m

Je take dulezity "typ" odtahove trubky ? Staci hlinikova typu "harmonika" nebo je lepsi nejaka hladka ?

Dekuji Tomas Adamcik

Odpověď

Záleží na typu a výkonu digestoře. Tedy na tom, jaký je požadovaný odvod vzduchu z pracovního místa.

Bude to jiné, pokud se bude jednat o digestoř v profesionální kuchyni v jídelně nebo restauraci. Zde je potřeba profily odtahového potrubí spočítat. Hraje zde roli tlaková ztráta na vzduchotechnickém rozvodu apod. Zde předpokládám, že se jedná o digestoř od domácího sporáku nebo varné desky. Zpravidla zde postačuje kruhový profil odtahového potrubí 125 mm.
Do úvahy je potřeba vzít i tady délku potrubí, počet kolen a vložené prvky zvyšující celkovou tlakovou ztrátu. Ve Vašem případě tedy půjde patrně o cca 1,5 m svislého vedení, koleno 90°, pak 2,0 m vodorovného vedení, koleno 90° a pak několik metrů svislého odtahu nad střešní rovinu, patrně zakončeno stříškou nebo ventilační hlavicí. Zmíněný profil by měl stačit, 150 mm je již spíše zbytečné mnoho, ale 100 mm bych považoval za málo.

Jsou zde však důležité ještě další věci. Potrubí vedené v půdním prostoru je potřeba velmi dobře zaizolovat, tedy použít tepelnou izolaci v tloušťce alespoň 5 cm. Používá se minerální vata a obal z Al fólie. Potrubí doporučuji určitě hladké, plechové, například typu Spiro. Ohebná hliníková hadice je oblíbená pro jednodušší montáž, dodává se typ již s izolací (např, Thermoflex), ale obávám se, že vnitřní povrch bude příhodnější pro tvorbu plísně. Dochází k tomu, že pára z vaření kondenzuje v potrubí, navíc obsahuje mastné složky a tím zde podmínky pro zarůstání plísněmi jsou „velmi dobré“. Kondenzaci jednak zčásti zabrání právě tepelná izolace, dále je potřeba u digestoře měnit filtry, pokud je daný typ má. Dále je potřeba potrubí uspořádat tak, aby případný kondenzát nestékal do digestoře a neodkapával z ní. Lze to zajistit buď osazením jakési záchytné nádoby, ze které se kondenzát zase postupně odpaří, nebo svedením kondenzátu přes sifon do odpadu. V tomto případě je však zase nebezpečí, že sifon vysychá a zápach pak vniká do potrubí, což je nežádoucí. Ve Vašem případě by možná bylo vhodné zachytávání kondenzátu umístit na druhý konec vodorovného vedení, potrubí tam mírně nespádovat (aby zde voda nestála) a zajistit odtok. Druhou možností je vést potrubí šikmo a zajistit tak lepší proudění, kdy kondenzátu nebude tolik.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Adamčíku.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice