Dotaz:
Vodoměr v domě se velmi mírně pootáčí, pokud jsou otevřeny přívody vody do dvou bytů. Po uzavření všech tří přívodů do třech bytů se vodoměr vůbec nepohne. Denně vodoměr protočí v jednom bytě 12 a v druhém 5 l vody. Nemůžeme zjistit, kde voda uniká. Toalety jsou v pořádku, vodoměr se pootáčí i když je k nim uzavřen přívod vody a ventily k WC ani k pračce nepropouští. Ani z kohoutků nikde nic nekape. Nikde nejsou zjevné známky vlhkosti, voda tak mizí již několik měsíců. Jak zjistit závadu ? Nikdo z vodařů nemá zájem se únikem zabývat.

Odpověď

Protože běžně instalované vodoměry pracují na mechanickém principu ukazují průtok vody pouze v případě, že vodoměrem voda opravdu protéká. To potvrzuje i Váš dotaz, kde píšete, že pokud jsou uzavřeny přívody do bytů, vodoměr se nepohne. Příčinou toho, že vodoměr ukazuje průtok, je tedy proudění vody vodoměrem. Z udávaných naměřených hodnot průtoku 12 resp. 5 litrů za den vyplývají hodinové průtoky 0,5 resp. 0,21 litrů za hodinu. Toto množství vody, které za vodoměrem uniká, může unikat opravdu po kapkách netěsnostmi některých armatur nebo spojů vodovodního potrubí a proto může být velmi těžko zjistitelné.

Přesto doporučuji znovu prověřit těsnost jednotlivých větví rozvodů vody a funkci jednotlivých uzavíracích ventilů (zejména na toaletách, kde jsou úniky nejčastější). Pokud by voda unikala netěsnostmi některého za spojů potrubí, mohla by se projevit vlhkostí stěny nebo podlahy a to i na místě, které není vizuálně kontrolovatelné.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Bergerová. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice