Dotaz: Dobrý den!

Jako řada Vašich čtenářů a klientů mám i já dotaz ohledně plísní za kuchyňskou linkou (stěna i kuchyňská linka), ale také stěnou, která s kuchyní sousedí.
Vysvětlím: Domek byl používán hosty převážně v zimním období, vloňském roce zjara jsem se nastěhovala a byt dozařídila - nová lednice (volná) a trouba (vestavěná). Do chodby jsem přidala botník. Po zimní sezóně, když jsem dělala jarní úklid jsem si při vyklízení botníku všimla, že mi plesniví zadní část botníku. Odsunula jsem botník a na zdi (chodba a koupelna), byla tmavě zelená plíseň. Stěnu jsem ošetřila Savem proti plísním a nechala ji větrat. Po týdnu jsem botník nasunula (bez zadní stěny) zpět. Asi po měsíci se tam plíseň objevila znovu.
Po dalších dvou měsících, při vyklízení skříněk v kuchyni, jsem si všimla zelené mapky ve skříňkách okolo vestavěné trouby. Jednalo se také o zadní (tvrzený kartón, nebo jaký je to materiál).
Přes zimu je v bytě okolo 19-22C, teď v létě okolo 18-20C, záleží na venkovním počasí, protože netopím. Připomínám, že v kuchyni je nad sporákem digestoř, která nemá komín. Páry tedy asi cikulují. Z vestavěné horkovzdušné trouby by měla pára měla odcházet okolo dvířek ven.
Může problém s plísněmi v přízemí domku souviset s vestavěnou horkovzdušnou troubou?
Místa mohu nafotit, ale obávám se, že to nebude zcela viditelné, stěny jsou po ošetření Savem.

Mockrát děkuji za radu!

Zdraví BlanKa

Odpověď

Velmi často se problém objevuje v místě tepelných mostů – to jsou místa, kde je konstrukce obvodové stěny nějak oslabená z hlediska tepelné izolace, nebo v rohu či návaznosti vnější a vnitřní stěny. Pak se problém často objevuje i na vnitřních stěnách vlhčích, tedy většinou starších domů, nepříliš dobře větraných, nebo sousedících s chladným prostorem (s chodbou, schodištěm apod.). Zde problém nastává na jaře, kdy na chladných površích kondenzuje vlhkost z teplého venkovního vzduchu. Vždy to ale začíná tam, kde je stěna zastavěná nábytkem a není umožněno proudění vzduchu kolem stěny.

Tvorbu plísně vždy ovlivňuje několik faktorů. Jednak je to povrchová teplota omítky, na které ke kondenzaci dojde, dále teplota v místnosti a vlhkost vzduchu.. Pro účinný zásah vedoucí k odstranění plísně je potřeba pochopit příčinu. Plísně se uchytí v místech povrchu omítky, kde dojde ke kondenzaci vlhkosti (vodní páry) obsažené ve vnitřním vzduchu. Princip kondenzace vodní páry na povrchu vnitřních omítek spočívá v tom, že vlhkost obsažená ve vnitřním teplém vzduchu se sráží na chladném povrchu vnitřních stěn. Teplota na povrchu stěny není v každém místě stejná. Zpravidla vždy v rozích místností je nižší, dále v místech tepelných mostů. Pokud je teplota povrchu na omítce nižší než teplota rosného bodu vodní páry obsažené ve vzduchu, dojde ke kondenzaci. Jedná se o podobný efekt, jako když se orosí nádobí vyjmuté z lednice. K výskytu plísní a kondenzaci dochází v zimním období, kdy venkovní stěna o nedostatečných tepelně izolačních vlastnostech promrzá a naopak teplý vzduch ve vytápěné místnosti obsahuje velké množství vlhkosti. Aby k tomuto jevu nedocházelo, je nutno zvýšit teplotu stěny na vnitřním povrchu. Řešením je zde zvýšení tepelné izolace stěny, tedy provedení dodatečného zateplení.

Při běžných teplotách kolem 20°C bývá hlavní příčinou kondenzace vysoká relativní vlhkost vzduchu Při ne úplně správném větrání může stoupat nad 70%, 80% a více. Vliv na vlhkost má cirkulační digestoř, která páry z vaření neodvádí z místnosti, nedochází tedy k větrání v místnosti. Horkovzdušná trouba může být velkým zdrojem vlhkosti. V letním období, kdy se netopí a občasným větráním se do místnosti dostává velice vlhký vzduch (deštivé dny apod., vlhkost až 90%), pak vlhkost kondenzuje na chladných vnitřních zdech, nebo i nasákavých částech nábytku. To jsou často sololitové zadní díly vestavěného nábytku, kde právě zadní část je z vláknité dřevěné hmoty.

Odstranění rozjeté plísně je velmi obtížné. Protiplísňový nátěr je dočasné opatření. Plochy omítek napadené plísněmi je nutno velmi důsledně sanovat. Odstranit štuky, někdy i celé omítky. Nové je doporučeno provést sanační, výmalby prodyšné, jen vápnem. Někdy toto k delšímu odstranění plísně postačí. Avšak nábytek u zdi vždy velmi situaci zhoršuje. V těchto místech musí být zeď volná, aby kolem ní mohl proudit vzduch. Pokud to nejde, nutno sledovat vlhkost v místnosti vlhkoměrem, v zimním období pak tedy zvolit optimálnější režim větrání. U napadených zadních stěn skříněk tyto vyměnit za nenasákavé (plast) a pokusit se odsadit linku.



Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kučerová, děkuji za Váš dotaz.
Plísně se nejčastěji objevují jednak v zimě na vnějších stěnách, kde to souvisí s nedostatečnou tepelně izolační schopností obvodového zdiva.

Energy Centre České Budějovice