Dotaz:Dobrý den. Potřebovala bych poradit s přístavbou verandy u staršího rod.domku.Jestli musíme mít nějaké povolení.bude asi mít 8m2.

Odpověď

Pro konkrétní poradu by bylo potřeba mít více informací o záměru stavby verandy, tedy o pozemku stavby, do jaké míry bude změněn stávající stav domu, jak ovlivní přístavba sousední nemovitosti nebo jedná-li se o památkově chráněné území apod.

V případě, že se jedná o přístavbu k rodinnému domu realizovanou na vlastním pozemku, předpokládám, že bude postačovat ohlášení stavebnímu úřadu. To se provádí na předepsaném formuláři a přílohou je jednoduchá stavební dokumentace přístavby. V potaz je potřeba vzít především ovlivnění sousedních pozemků a nemovitostí. Přístavba verandy nemůže být v rozporu se stavebním zákonem a především vyhláškou o obecných technických požadavcích na výstavbu. Ta definuje například požadavky na vzájemné odstupy staveb na sousedních pozemcích a dodržení požárních předpisů. To je však potřeba posoudit na místě. Jako nejschůdnější řešení Vám doporučuji nejdříve záměr konzultovat na příslušném stavebním úřadu, kde Vám sdělí obsah potřebných dokumentů. Patrně to bude zmíněná jednoduchá dokumentace – pak je potřeba oslovit v místě některého z autorizovaných projektantů a zadat její zpracování. Projekt by měl doložit splnění požadavků stavebních předpisů, vyznačit stávající stav a výkresy návrhu nového stavu. Současně je vhodné získat od dotčených sousedů souhlasná stanoviska s přístavbou, která, pokud budou v písemné formě přiloženy ke stavebnímu ohlášení, by měla přispět k hladkému vyřízení žádosti.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kopecká, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice