Dotaz: Dobrý den,koupili jsme nový byt v nastavbě v 5.patře.Byt má poměrně velká okna - šíře 1,4m,výška cca1,8m.Řešíme teď otázku,zda je lepší okna zastínit vnitřními nebo venkovními žaluziemi.Okna jsou orientována 2 na východ a 2 na západ.Z tepelnně izolačního hlediska je zřejmě lepší zvolit předokenní žaluzie,ale rádi spíme při otevřených oknech a nevím jestli je pak možné mít okna zároveň zastíněna i odvětrávána.Mužete prosím srovnat vnitřní a venkovní žaluzie především co se týká právě tepelné izolace a možnosti větrání.
Děkuji
Kopčíková

Odpověď

Předokenní žaluzie mají jako hlavní funkci zamezení přehřívání jižně orientovaných místností, nebo oken i v západní a východní orientaci, neboť i zde dochází k velkým tepelným ziskům.

Pokud jde o funkci vylepšení tepelné izolace okna, je to druhý přínos, který může předokenní žaluzie dát. V tomto případě by se jednalo spíše o roletu se zateplenými sendvičovými lamelami, která je vedena v bočních kolejnicích. Lamely jsou vyplněny tepelnou izolací na bázi polyuretanové pěny. Při úplném uzavření rolety je pak před vlastním oknem vytvořena jakási uzavřená vzduchová dutina, která přispívá k omezení úniku tepla otvorem.

Vnitřní látkové žaluzie nejsou proti letnímu přehřívání účinné, a ani jejich přínos z hlediska tepelné izolace nebude tak velký. Princip ochrany před tepelným ziskem z oslunění spočívá v tom, že zabráníme tzv. skleníkovému efektu, kdy část slunečního záření se při průchodu sklem přemění na tepelné záření. Účinnou ochranou je tedy pouze zastínění zvenku. Zabránit nežádoucímu přehřívání lze však i jiným stavebním řešením budovy. Jsou to například přesahy střechy nebo jiných konstrukcí, markýzy a další prostředky. Cílem je zabránit přímému oslunění prosklených výplní v letním období. Naopak v přechodném období a v zimě se oslunění prosklených ploch významně podílí na energetické bilanci budovy a je snahou dosáhnout co největších tepelných zisků. Protože přesahy střech u některých architektonických řešení nejsou možné, zbývají pak venkovní žaluzie.

Vzestup teploty v místnosti v letním období není způsoben jen okny. Nezanedbatelný vliv zde mají i ostatní konstrukce (stěna, střecha), obzvláště pokud nemají dostatečné tepelné izolace. Dále se zde uplatňují vnitřní tepelné zisky, především od osob, ale i spotřebičů. Ty mohou v letním období během dne vzestup vnitřní teploty velmi ovlivnit.
Požadavky na nejvyšší vzestup teploty v letním období (resp. nejvyšší teplotu vzduchu místnosti v letním období) jsou dané normou ČSN 73 0540. Splnění podmínek se obvykle ověřuje (nebo by se mělo ověřit pro kritickou místnost nejvíce osluněnou) výpočtem dle ČSN 73 0540-4 nebo ČSN EN ISO 13791 a ČSN EN ISO 13792 při použití okrajových podmínek (teploty, intenzita slunečního záření apod.) dle ČSN 73 0540-3. Vzestup teploty by měl být do 5°C, maximální teplota v místnosti pak 27°C.

Předokenní žaluzie tedy ovlivní část, ale zpravidla část podstatnou pro přehřívání místnosti. Skleníkový efekt nechráněných oken může zapříčinit vzestup teploty nad 35°C. Kvalitní žaluzie je schopna tomu účinně zabránit a snížit vzestup teploty až o několik °C. Dále závisí na chování uživatele. Pro udržení chladu je vhodné v noční době ochlazovat exponovanou místnost vyvětráním. Jinak pochopitelně bude teplota v místnosti postupně narůstat. Žaluzie s izolačními lamelami navíc snižuje únik tepla i v zimním období, opět ale záleží na zmíněném provedení a typu žaluzie. Pro oba případy jsou rozhodně účinnější rolety vedené v bočních drážkách, kdy dojde k účinnému uzavření stavebního otvoru před skleněnou výplní. Zastínění a zároveň větrání může být zajištěno funkcí natáčení lamel.

Dobrý den paní Kopčíková, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice