Dobrý den,

koupil jsem starší dřevostavbu.složení stěn je sádrok. parotěsná folie,rolovaná vata a z venkovní strany palubky.síla vaty je 10 cm.
prosím Vás o radu čím ji z venku do zateplit.je možné dat přímo na stávající palubky lisovanou vatou nebo raději polystyren pak perlinku a fasádní omítku .

Děkuji Kutina

Odpověď Dobrý den,

z vámi uvedeného popisu skladby nelze jednoznačně říci, jaká skladba zateplení by byla nejvhodnější. Na to by bylo potřeba posoudit skladbu stěny na místě. Nejzásadnější v tomto případě je vrstva parozábrany. Pokud je naprosto v pořádku, tak s dodatečným zateplením z vnější strany by neměl být žádný problém, tzn. že je možné použít jak fasádní polystyren, tak i minerální desky. V případě nedostatečné funkce parozábrany, může nyní docházet v konstrukci ke kondenzaci vodní páry. Druhou neznámou je, v jakém stavu je vnější obložení dřevem. Jelikož dřevo má mnohem větší difúzní odpor než polystyren (cca 3x větší) či vata, tak druh tepelného izolantu už nemá takový vliv na celkovou skladbu konstrukce. Pokud budete s námi chtít problém probrat osobně, poskytujeme bezplatné a nezávislé konzultace v našem poradenském středisku (doporučujeme si dopředu dohodnout termín), více viz www.eccb.cz.
Dotaz zodpověděl: Bc. Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Energy Centre České Budějovice