Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnou ne/závadnost materiálů užívaných pro dnešní stavby, jako například desky OSB nebo izolační materiály. Výrobci tvrdí, že materiály jsou zdravotně nezávadné, ale přesto mě zajímá názor někoho nezávislého.

Odpověď Dobrý den, OSB desky jsou lisované desky z velkoplošných třísek a jako pojivo je použito umělých pryskyřic a jako hydrofobizační látka tekutý parafín. Problém tedy představuje právě formaldehyd, který samozřejmě má negativní vliv na lidské zdraví. Nicméně tato látka je obsažena téměř všude, jako například v nábytku, podlahových krytinách, dezinfekčních prostředcích, v exteriéru je obsažen vlivem spalování (motorová vozidla, kotle). Ohrožení tedy představuje vysoká koncentrace hlavně v uzavřeném prostoru. Pro stavebnictví je hlavní normou pro OSB desky evropská norma EN 300 – Desky z orientovaných plochých třísek – definice, klasifikace a požadavky, která určuje pevnostní požadavky a odolnost desek proti vlhkosti (bobtnání, pevnost po cyklické zkoušce atd.). Pro použití na stavbách musí dále desky OSB splňovat požadavky normy ČSN EN 13986 – Desky na bázi dřeva pro použití ve stavebnictví – charakteristiky, hodnocení, shody a značení.
Pokud se chcete vyhnout těmto látkám, tak je možnost vybírat materiály, kde výrobci deklarují plnění přísnějších kritérií a zároveň zajistit dostatečné větrání místností, např. prostřednictvím řízeného větrání s rekuperací.
Energy Centre České Budějovice