Dobrý den, chtěla jsem se poradit, zda na zateplování podlah v bytě můžeme nahradit podlahový polystyren deskami STEICO ISOREL nebo STEICO THERM...zda uvedené desky mají stejné izolační , tepelné a zátěžové vlastnosti....předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď

Dřevovláknitá deska STEICO ISOREL je určena na použití do vysoce zatížených podlah. Vyrábí se v tloušťce do 60 mm, dle výrobce má tepelnou vodivost λ 0,049 W/m.K a odolnost proti stlačení 100/150 kPa.
Deska STEICO THERM je určena i na použití do podlah, udává se že pod betonovou mazaninu. Vyrábí se v tloušťce do 160 mm, dle výrobce má tepelnou vodivost λ 0,041 W/m.K a odolnost proti stlačení 50 kPa.
V porovnání s podlahovým EPS – například deska Isover EPS 100S určená i do podlah se vyrábí v tloušťce do 200 mm, dle výrobce má tepelnou vodivost λ 0,037 W/m.K a pevnost v tlaku 100 kPa.

Nyní jde tedy o to, o jakou skladbu podlahy se konkrétně jedná (co bude nad tepelnou izolací – betonová plovoucí deska nebo suchá montáž z podlahových desek), zda jde o stavbu zděnou nebo dřevostavbu, je-li to podlaha na terénu nebo nad nevytápěným prostorem apod. Jde o tepelnou izolaci, nebo o kročejový hluk?

Pokud se jedná o podlahu zděné stavby na terénu, použil bych spíše EPS, bude levnější. V případě dřevostavby, kde chcete použít materiálově stejný typ, bude možno patrně použít obě izolace STEICO. Therm je ale více stlačitelný a nebude se hodit pod podlahy skládané z podlahových desek (sádrokarton, sádrovláknitá deska, OSB, Cetris apod.). Oproti polystyrénu je zde vyšší tepelná vodivost, tedy bude potřeba dát o něco větší tloušťku.

Tloušťka tepelné izolace vychází z normových požadavků - závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu (nebo mezi prostory s rozdílnou teplotou). Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Například - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,22 až 0,10 (W/m2.K).
Pro splnění doporučené hodnoty 0,30 by to znamenalo v případě výše uvedeného EPS min. 12 cm tepelné izolace, V případě STEICO THERM 14 cm a u ISOREL 16 cm.

Variantou je pak STECO ISOREL PLUS, která má dle výrobce má tepelnou vodivost λ 0,043 W/m.K a odolnost proti stlačení 70 kPa. Vyrábí se v tloušťce do 160 mm, postačovala by na doporučení 0,30 v tl. 14 cm. V případě podlahového vytápění doporučuji o něco větší tloušťku.
V případě stropu mezi podlažími je potřeba zvážit skladbu dle požadavků na kročejový hluk a vzduchovou neprůzvučnost – více v jiných odpovědích v sekci akustika.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice