Dobrý den,
aktuálně řeším problém s dilatací právě realizovaného RD
Prosím o radu jak vyřešit dilataci v prostoru spojeného obývacího pokoje, jídelny a kuchyně o celkové rozloze 58,6 m2.
Složení podlahy je:
EPS 100z tl. 60mm
+ EPS 100z tl. 60 mm (položené na vazbu)
+ Izolační deska s rastrem Rolljet EPS 100 - 30 mm s fólií
+ podlahové topení
+ beton v tl. 65 mm se skleněnými vlákny.

mezi jednotlivými úseky místnosti betonáři prořízli beton - udělali dilataci
( Podlahové topení je vynecháno pod celou kuchyňskou linkou, špajzem a ostrůvkem)

V celé místnosti bude dlažba Marazzi Treverkhome 20 x 120 x 1,05 cm, která dále pokračuje v celém dolním patře RD. bude položena při pohledu do místnosti podélně.

Dle obkladače je nutné dilatační spáru přiznat i v dlažbě, toto řešení se mi opravdu nelíbí, jelikož při pohledu z chodby by tato spára byla ihned viditelná. Lištu ve spáře jsem zamítla, další návrh je dlaždice proříznout a spáru zasilikonovat v barvě dlažby.

Nyní beton zraje 28dní a v plánu je topit v podlahovém topení dalších 20dní aby beton dostatečně vyzrál.
Prosím mohli byste mi poradit zda existuje jiný způsob jak předejít případným prasklinám v dlažbě aniž by bylo nutné dlažbu prořezávat a dilataci přiznávat.
Velice děkuji za váš čas a rady.

Odpověď Dobrý den,



děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.



Vymezení dilatačních celků podlahy má respektovat především:

- rozdělení ploch pro jednotlivé topné okruhy, především tehdy, pokud v rámci jednoho prostoru je osazeno více smyček a ty budou regulovány odlišně (na různé teploty v různém čase). Nebo je část podlahy (myšleno třeba půl místnosti) netopená. Pak je nutné tyto celky dilatovat.

- při velké ploše místnosti. U betonů je to obvykle 30 více m2. Naproti tomu anhydritové lité podlahy mohou mít plochy až 900 m2 bez dilatace. Ale za cenu určitých nevýhod.

- při protáhlém tvaru místnosti, v přechodech ve dveřích, zúžení apod. Dilatační poměr do cca 1:3 lze bez spáry.



Rozlišit je rovněž potřeba mezi dilatační spárou a mezi spárami pracovními a smršťovacími.

Při smršťování betonové směsi položené do podlahy dochází ke vzniku vlásečnicových trhlin. Těm se předejde u větších ploch, rozvržením a vytvořením jalových spár. Jedná se o naříznutí betonu ve vrchní vrstvě a tímto oslabením se zde při zrání řízeně vytvoří spára. Omezení vzniku těchto trhlinek se rovněž dosahuje užíváním drátků nebo vláken a používáním plastifikátorů.

Pracovní spára je ta, kde se betonáž přerušuje. To je spíše u velkých hal. Plochy rodinných domů jsou malé a betonují se obvykle najednou.

Dilatační spáry, které umožňují volné rozpínání a pohyb jednotlivých betonových dílců se označují též jako prostorové. Pokud jsou ve stavbě navrženy, rozvody topení je musí respektovat.



Ve Vašem případě se jedná o dilatačně smršťovací spáru, která je vytvořena v podkladu. Ta se musí přiznat i do podlahových krytin, které jsou kontaktně spojené s podkladem, tedy lepené. To se tedy týká nejen dlažeb, ale i lepených vinylových podlah, lepeného korku, lepeného lina nebo celoplošně lepených dřevěných podlah.

Tato spára se nemusí přiznávat u podlah plovoucích, které jsou odděleny podložkou – zámkový vinyl, laminátová plovoucí podlaha apod.

Většina současných rodinných domů má spojenou obývací a kuchyňskou část v jeden celek, což představuje podlahovou plochu obvykle větší než 30 až 40 m2 a tedy u betonových podlah větší než max. přípustnou plochu bez smršťovací spáry.



Málokdo chce mít dilatační smršťovací spáru přiznanou v nejnevhodnějším místě v podlahové krytině a zakrytou přechodovou lištou.

Proto je nezbytné již ve fázi přípravy určit typ finálních podlahových krytin a tomu uzpůsobit i provedení betonových nebo anhydritových podkladů.

Pokud se uvažuje o podlahových krytinách pevně spojených s podkladem, je nutné zvolit technologii pokládky podkladních betonů nebo anhydritů, které nevyžaduje dilatování v ploše. Dilatace se pak provádí mezi místnostmi ve dveřích, kde to nevadí, nebo tam, kde se typ podlahové krytiny mění.



V daném případě je asi již pozice spáry daná. Položením dlažby bez přizpůsobení spáře v podkladu by skutečně mohlo dojít k přenesení praskliny i do dlažby. Taková vada se následně velmi špatně a draze opravuje. Bude tedy vhodné spáru vytvořit a pohledově nějak potlačit. Silikon v barvě spáry je vhodné řešení. Bohužel zde je dlažba kladena na vazbu a směr je daný, tedy uplatní se nepříznivě.



V případě Vašich dalších dotazů jsme Vám rádi k dispozici.



S pozdravem



Ing. Jiří Veselý

energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Tel.: (00420) 387 312 580
Mobil: (00420) 777 03 03 25
www.eccb.cz
ivana@eccb.cz
Energy Centre České Budějovice