Dobrý den,



již nějakou dobu cítíme v ložnici těžký zápach podobný marihuaně, když se delší dobu nevětrá. Po rozebrání postele jsme našli plíseň na spodku šuplíků a na podlaze pod nimi. Vše jsme z místnosti odnesli, vinylovou podlahu vydesinfikovali prostředkem proti plísním a otevřeli sádrokartonové podhledy, kde je skelná vata. V podhledech byl sice zápach cítit, ale ne natolik, aby zde byl jeho zdroj. Teď je místnost prázdná a situace se moc nezlepšila. Prosím o radu, jak dále postupovat, pokoj je v podstatě neobyvatelný.



Děkuji


Odpověď

Dobrý den,

Popis situace v podstatě odpovídá tomu, na co se často ptají tazatelé.

Plísně pod šuplíkovými úložnými prostory na chladných podlahách jsou časté, neproudí tam vzduch. Spíš to dokladuje, že řešení s navrhovanou podložkou nebude dostatečné. Pokud by se navrhovala nová skladba podlahy bez podlahového vytápění, ale pouze provětrávaná, je nutno zohlednit nebezpečí studeného povrchu v okolí přívodních otvorů vzduchu. Povrch v ploše dobře zateplené podlahy by již neměl být s rizikem kondenzace. Použít lze systémy s tvarovkami igu nebo ipt deskami. Je lepší, když provedení navrhne specialista na systém.

Pokud chceme dosáhnout optimálních izolačních a funkčních vlastností podlahy na terénu, je nejlepším řešením „nesympaticky náročná“ celková rekonstrukce. Pokud k ní přistoupit, zvážit určitě způsob sanace a odvlhčení (je to dům patrně již bez funkčních izolací proti zemní vlhkosti), zjistit radon a podle toho zvolit opatření.

Pokud budete chtít Váš případ zkonzultovat podrobněji, můžete se objednat na bezplatnou nezávislou konzultaci do našeho střediska, konzultace provádíme osobně, online, telefonicky i emailem.

S pozdravem

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce

Energy Centre České Budějovice