Dobrý den,



měl bych dotaz k zateplení soklu rodinného domu. Našel jsem informaci, že zateplení se provádí až do nezámrzné hloubky (cca 80 cm). V našem případě byly základové pasy vylity do hloubky cca 120 cm, pak na ně byly usazeny 3 řady ztraceného bednění. Horní hrana základové desky je 20 – 40 cm na terénem, pak začíná zdivo. Do jaké hloubky má být provedeno zateplení soklu? Mají být zatepleny celé 3 řady ztraceného bednění až k základový pasům? Pokud by ale nezámrzná hloubka byla přes 100 cm pod povrchem, tak by to znamenalo, že by musely být polystyrenem zatepleny nejen 3 řady ztraceného bednění, ale i beton pod nimy (tj. zakladové pasy) - zateplují se i základové pasy? Stavbyvedoucí nám řekl, že to není nutné.



Děkuji. V. Malec


Odpověď

Dobrý den,

pokud je to možné, zatahujeme izolaci soklu až pod terén. V případě suterénních prostor, které slouží k běžnému užívání, izolaci provedeme až k patě základu suterénní stěny.

Pokud nemáme využívaný suterén, zpravidla stačí izolaci zatáhnout do nezámrzné hloubky, která je cca 800 mm.

V případech, kdy není možno zatažení tepelné izolace směrem dolů (např. z důvodu instalací apod.) je možno provést tzv. vodorovné izolační křídlo, kdy je tepelná izolace položena vodorovně např. pod okapový chodník, nebo je zasypána (zeminou, kačírkem, štěpkami apod.).

Pro další otázky prosím oslovte Centrum technické podpory: podpora@saint-gobain.com



Přeji Vám příjemný den

Rigips, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.