Dotaz: Vážení, koupili jsme dřevostavbu pro trvalé bydlení, která má stěny ve složení od vnějšího líce: dřevěné trámy 14 cm + prkna tl. 2 cm. Nedávno bylo provedeno dodatečné zateplení z vnitřní strany ve složení: dřevěné latě 7x7 cm s výplní ze skelné vaty a vnitřní líc je z palubek. Dle našeho názoru je toto zateplení nedostatečné a chtěli bychom provést takovou úpravu, kterou bychom snížili tepelné ztráty alespoň na normové hodnoty.
Prosím poraďte nám. Děkujeme.

Odpověď

Současně platná norma ČSM 73 0540-2 požaduje pro obvodové stěny těžké součinitel prostupu tepla 0,38 a doporučuje 0,25 W/m2.K. Vzhledem k plánovaným úpravám doporučujeme provést izolace tak, aby splňovaly hodnotu doporučenou.
Pro návrh dodatečné tepelné izolace by bylo nutno znát podrobněji konstrukci obvodových stěn, zejména jsou-li tvořeny zmíněnými trámy 14x14 jako celistvé, nebo tvoří-li trámy pouze nosnou konstrukci s volným prostorem mezi nimi a je-li tento prostor něčím vyplněn. Pokud by byl mezi trámy volný prostor, bylo by možné vyplnit jej tepelnou izolací (vlnou, minerální vlnou apod.).

Po této úpravě vypočítat součinitel prostupu tepla pro uvedenou konstrukci a pro dosažení normové hodnoty navrhnout potřebnou tloušťku dodatečné tepelné izolace z minerální vlny.
Potřebné výpočty provede projektant – topenář.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Mikynová. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice