Dotaz: dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné topit ve dřevostavbě před zaklopením stěn sádrokartonem.V obvodových stěnách je jen vata (bez parozábrany) a z vnější strany polystyren.
předem děkuji

Odpověď

Pokud tedy budete nyní ve stavbě udržovat teplotu kolem 20°C, dojde i ke zvýšení obsahu vodní páry ve vzduchu a může dojít ke kondenzaci ve skladbě někde na hranici polystyrénu nebo vnějšího opláštění dřevěné konstrukce deskami pod polystyrénem. Pokud je důvodem vytápění například urychlení vyschnutí betonových podlah, je bezpodmínečně nutné zároveň nepřetržitě větrat. Užívání stavby doporučuji až po provedení všech vrstev obvodového pláště a vyschnutí všech konstrukcí s mokrými procesy.

Pokud jde o provedení parozábrany - je potřeba ji vložit do konstrukce na její vnitřní líc. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150). Prodávají je stavebniny, nebo je lépe vhodný typ pořídit přímo od technického zástupce výrobce těchto fólii (Nicofol, Jutafol, Isocell apod.). Rozhodně nezaměnit s difúzními podstřešními foliemi! Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Nejlépe tedy pořídit od výrobce fólie a při pokládání se řídit jeho technickým předpisem pro provádění. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná. Při provádění fóliové parozábrany je potřeba upravit podklad tak, aby byly pevně podložené spoje fólie (aby bylo možno spoje dobře slepit).

Nyní se více doporučuje jako parozábranu používat OSB desky, které budou ve spojích na pero a drážku tmeleny pružným tmelem a spoje přelepeny parotěsnou páskou. Je to mnohem méně problematičtější z hlediska kvality provedení.

Dále je důležité umístění parozábrany řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody EI a svítidla, potrubí ÚT apod. Parozábrana pak je neporušena. Provede se to tak, že například na parozábranu z OSB desek se dále směrem dovnitř připevní teprve rošt z ocelových profilů sádrokartonu a vytvoří se mezera např. 6 cm (na instalace) a pak bude teprve vnitřní obklad SDK. Tento prostor s instalacemi se pak rovněž vyplní tepelnou izolací, čímž získáme navíc i na tepelné izolaci.

S pozdravem, Ing. J. Veselý, poradce Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Jankovičová, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Máte patrně na mysli to, že není dosud provedená parozábrana. Dřevostavba je k

Energy Centre České Budějovice