Dotaz: dobrý den,před 5lety jsme zateplovali starší rodinný dům 8 cm polystyrenem.A je to málo, protože se ukázalo, že původní stěny jsou různě široké.Je možná nějaká náprava, např. na to ještě něco nalepit, nebo je jediným řešením vše strhnout a zateplovat znovu silnější vrstvou?
Za odpověď děkuji Andrea Pánková

Odpověď

Je-li 8 cm málo nebo postačující je potřeba posoudit dle materiálu a tloušťky stávajících stěn. Dům je však patrně starší a vzhledem k současným požadavkům to bude opravdu málo. Vycházet je potřeba z platných předpisů.

Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

U domů stavěných v 80. letech a starších lze předpokládat obvodové konstrukce na úrovni tehdejších předepsaných hodnot tepelného odporu R, které byly velice nízké (levná paliva). Takže ať již se jedná o kterýkoli materiál, posoudí-li se takové konstrukce konkrétně, zpravidla vychází doporučená tloušťka dodatečného zateplení izolantem s tepelnou vodivostí λ 0,042 W/m.K (to je běžný fasádní polystyrén) kolem 16 cm. Otázkou pak je, zda by nebylo lépe již uvažovat s větší tloušťkou izolace a to především s ohledem na úsporu tepla při výtápění. Je dobré si uvědomit, že zvýšená investice znamená nárůst ceny o tloušťku vlastního izolantu, ostatní komponenty zateplovacího systému platíte tak jako tak.

V daném případě tedy doporučuji před provedením dodatečného zateplení posoudit stávající konstrukce tak jak jsou, tedy včetně již provedených 8 cm izolace. Doplnění zateplení pak spočítat tak, aby se splnila nebo o něco převýšila doporučená hodnota dle ČSN. Může to například znamenat dalších 8 až 10 cm EPS. Protože se již jednou začalo s lepeným kontaktním fasádním systémem, mělo by se pokračovat ve stejném duchu. Další vrstva fasádního polystyrénu bude ale mechanicky kotvená k pevnému spodnímu podkladu. Způsob uchycení a počet kotev by měl navrhnout specialista, například technik výrobce zateplovacího systému nebo statik. Samotné nalepení nebude postačující, protože podklad z polystyrénových desek nebude patrně mít požadovanou soudržnost (možnost odtržení). Technologicky je to ale zvládnutelné, provedené zateplení nebude nutno strhávat.

Vlastní dodatečnou tloušťku přidaného zateplení doporučuji dobře uvážit s ohledem na výsledný efekt tepelné izolace a náklady s tím spojené. Bude potřeba použít delší kotvy, které již budou muset být kovové, tedy dražší. Možností je částečné zapuštění terčů kotev. Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl raději stanovit nezávislý projektant nejlépe specialista na stavební tepelnou techniku.

Dobrý den paní Pánková, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice