Dobrý den,
rozhodl jsem se pro rekonstrukci podlahy na staré chalupě. Dle vašich návodů na zdejším serveru. Tedy zvolím odvetrávanou podlahu. Jednalo by se o štěrk, geotext., jemný štěrk, EPS 150, OSB desky, mirelon, a plovoučka. Ve štěrku děrované flexi potrubí.

Mám jen pár dotazů. které chci doladit. 1. Existuje nějaký náčrtek, kdy bych viděl přesnou skladbu podlahy? 2. Když se rozhodnu pro hydroizolaci s ochranou proti Radonu, mezi které vrsvy ji mám umístnit a má zasahovat ohnutím až na zdi? 3. Jak blízku u zdí mohou být vrstvy izolace, musí se zanechat nějaké vhodná vzdálenost? Popřípadě dokonce vložit nějaké izolace i ku zdem? 4. Mohu flexi potrubí natáhnout podél zdí přes celou místnost v jednom kuse a vyvést do komína? Nebo je nutné udělat více vstupů a poté spojit potrubí do jednoho vývodu?

Zatím jsem nikde nenašel nějaké obrazové informace, moc by mi to pomohlo vidět to nakreslené.

Hezký den.

Petr

Odpověď

1. Bohužel nevím, zda je někde na webu nějaký projekt, který by bylo možno si prohlížet. Spíše asi ne. Z popisu skladby mi to přijde poměrně srozumitelné. Ten hrubý štěrk dole určitě alespoň v tloušťce 20 cm.

2. Je-li na pozemku zvýšený radonový index, nebo při měření radonu v interiéru bylo střední a vyšší zatížení zjištěno, je protiradonová bariéra nutná. Správné provedení řeší norma ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží. Na výběr jsou asfaltové pásy nebo fóliové systémy na bázi PVC, HDPE nebo LDPE. Vždy ověřit u výrobce konkrétního výrobku zda má atest na radon. Pásy je potřeba těsně napojit na zdivo opatřené rovnou omítkou (pod podlahou v pásu potřebném pro napojení). To se snáze provede asfaltovými pásy, u fólií lze dotěsnit izolačními stěrkami. Taková izolace ale musí mít rovný podklad, nebude-li to beton, je potřeba počítat s podložkou z nějakých stavebních desek, na které bude možno asfaltové pásy natavit (vyrábí se i samolepící). Radonová izolace přijde pod EPS. Těsně je potřeba provést (těsnícími manžetami) případné prostupy (například kanalizace, pokud prochází pod podlahu). Princip – vrstva musí být dokonale těsná

3. Tepelná izolace doběhne až ke zdem. Doporučuji ji dát i v pruhu v rovině OSB desek cca 2 cm, shora to překryje podlahová lišta.

4. Optimálně trasa flexi potrubí – vstupní mřížky v jednom místě, řekněme u rohu, pak se dvě větve rozbíhají podél stěn a potkají se někde u protilehlého rohu, kde je odtah. Tím jsou přibližně stejně dlouhé, každá větev běží podél dvou stěn. Samozřejmě se to přizpůsobuje reálným možnostem, ale přívod a odtah vždy nejlépe protilehlé. Flexi potrubí by mělo ve směru proudění mírně stoupat (±1%). V místě přívodních mřížek je riziko prochlazování stěny. Zde je dobré zevnitř stěnu přizateplit, např. sanační omítkou nebo vložením desek z vhodné izolace v tloušťce omítky.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Vaše doplňující dotazy.

Energy Centre České Budějovice