Dotaz: Dobrý den, děkuji za odpovězení dotazu ohledně izolace, ale teď řešíme další problém. Po poradě s firmou, která dodává solární systémy jsme se rozhodli pro vytápění domu solár. panely pro ohřev vody a topení, ale jako další věc jsme si pořídili (tedy zatím jen zaplatili) fotovoltaický systém pro výrobu el. energie, protože se nám to zdálo velice výhodné do budoucna. Firma nám řekla, že s dotacemi, které by mohly být na tento systém až 200 tisíc, nebude problém, ale začátkem listopadu nám jeden pán z firmy sdělil, že dotace jsou zastaveny a asi nedostaneme vůbec nic. Nevyznáme se přesně, kam se obrátit, ale s vrácením těch peněz jsme opravdu počítali, co je na tom pravdy? děkuji moc za odpověď, MK

Odpověď

Úvodní informace firmy, která montuje fotovoltaické články, o možnosti dotace na jejich montáž byla veskrze mylná. Dotace na využívání obnovitelných zdrojů jsou poskytovány z prostředků Státního fondu životního prostředí na předem vyjmenovaná opatření. V seznamu opatření na r. 2008, na které je možno žádat o dotaci, nebyla výroba elektřiny fotovoltaickými články zahrnuta. V roce 2008 tedy nebylo možno o dotaci na fotovoltaické články vůbec žádat.

Podmínky dotací byly uveřejněny na internetových stránkách SFŽP www.sfzp.cz a je možno je získat na i všech krajských pracovištích SFŽP.
Která opatření k využívání obnovitelných energetických zdrojů budou dotována v r. 2009 zatím není známo. Tato informace bude uveřejněna, podle odhadu, někdy v průběhu února nebo března 2009.

Za tohoto stavu by proto bylo vhodné požádat montážní firmu o vrácení předem zaplacené částky 200 000 Kč a o případné montáži fotovoltaických článků v příštím roce rozhodovat až po seznámení s možnostmi dotací.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Křiklánová. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice