Dotaz: Dotaz: Dobrý den, můžete poradit ? jde o starší RD, nepodsklepený. RD je z období r. 1938 , proběhla na něm rekonstrukce v podobě podřezání domu / klasicky provedeno t.j. izolant zřejmě ipa/. RD je na rovinatém terénu ale z jedné strany je pod urovni hlavní silnice. Jde o tento problém , na rohu domu se objevila vlkhost. Řešili jsme to tím, že po nastěhování jsme ihned sundali fasádní pásky kabřinec a na jaře letošního roku jsme odžezali beton, který měl dům kolem dokola zdálo se, že RD to pomohlo. Rozhodli jsme se, že jěště provedeme tzv. drenáž kolem domu. To jsme nechali udělat firmě. Drenáž spočívá v tom, že se nakoupila nopková folie GUTTA BETA, PFC š. 1,5 M č. 2172342, FF DRAN DN 80 /MM/ - drenážní potrubí, Geotextil Guuatex,spojky.Kolem RD domu se udělal výkop do hl. 80 cm a šířka na 40 cm /lopata/. Firma postupovala takto: nopovou folii dala na stěnu domu a do výkopu tzn. do L /el/ na spodek nasypala kačírek , vyspádovala odoka od domu a po délce domu spád . Na kačítek omotala geotextil a zasypala opět kačírkem. Jeden konec trubky odvela do okapového svodu ze střechy a druhý dala do roury odpadové, která ústí vyvyšenou silnicí. Tyto práce proběhly cca před dvěma měsíci , ale asi během 14 dní jsme cítily zápach v koupelně. Bylo nám řečeno, že se to čistí . Nic méně, teď dost pršelo a tato rádoby drenáž se projevila v rohu pokoje,který už před časem vysýchal. Můžete nám popsat postup. Na internetu jsme si mnoho přečetli, ale specifického pro laika tam nic není. Můžete nám potvrdit následující postup nebo opravit?
1/ nopková folie se přikládá ke zdi domu a také do výkopu ? Svařuje se / čím /, nebo stačí překládat folii pospádu vody
2/ dáme trochu kačírku
3/ na dno výkopu položíme geotextil minimálně abychom drenážní trubku zakryly, a geotextil pak vytáhnout nad terén
4/drenážní trubku
5/ příklop geotextil
6/ kačírek
7/ Drenážní trubka by měla fungovat jako odvětrání nebo se mýlíme?
8/ Drenáž má být souvislá kolem celého domu, nebo může být několikrát přerušena jak to firma provedla.
Mnohokrát děkujeme za odpověď, Gregušovi

Odpověď

Při provádění drenážních systémů v kombinaci s nopovou fólií je potřeba dodržovat několik technických zásad, které jsou důležité pro správnou funkci systému.

Velmi často se při návrhu a především při realizaci dělají zásadní chyby, které pak mají za následek nedostatečnou funkci nebo i zhoršení stavu. Nopové fólie Guttabeta z HDPE se používají pro snížení zatížení základového zdiva zemní vlhkostí. Vyrábějí se o výškách nopu 7 až 20 mm. Přiložením na základové zdivo se vytváří separační vrstva, které odděluje zeminu nebo zásyp výkopu od konstrukce a vytvořená dutina pak přispívá k vysýchání zdiva. Nejedná se však o klasický provětrávaný systém formou vzduchoizolační dutiny. V takových systémech je dutina větší, používají se desky IPT, které vypadají v principu podobně, ale mají výšku 70 mm. Do této dutiny se pak přivádí a odvádí větrací vzduch systémem průduchů. Použití fólie s nízkou výškou nopu vytváří v principu pouze separační vrstvu. Aby však oba systémy fungovaly dobře, je nutno provést správně drenážní systém.

Je nad rámec internetového poradenství uvádět přesné technické řešení. To musí vždy vyjít ze stavebně technického průzkumu na místě. V případě drenáží je potřeba zohlednit především to, aby odvodnění bylo 100%. Doporučuje se proto, aby drenážní systém byl prováděn podle projektu, který vychází z přesného zaměření výšek, hloubky kanalizace do kterého bude drenáž zaústěna apod. Drenážní systém je vybaven kontrolními revizními šachtami, které se umísťují na začátek drenáže a v místě lomu. Rovněž v místě zaústění do kanalizace se provádí šachta. Řešení musí především zajistit to, aby do drenážního systému nenatékala zpětně voda. To hrozí při zaústění v rovině dna kanalizace a přímého napojení okapových svodů do systému, které vždy za deště znamená dotaci vodou. Pak systém nemůže být účinný. Zjednodušeně řečeno – v nejvyšším místě drenáže se provede revizní šachta. Od ní běží zpravidla 2 větve, které obíhají objekt. Spád drenáží by měl být alespoň 1,5 až 2%. Dno se provádí utěsněné, aby se voda nevsakovala pod základy, nýbrž byla odváděna. Těsnění dna se nejčastěji provede betonovou mazaninou, která je vyspádována od zdi a je v ní na cca 40 až 50 cm od zdi vytvořen žlábek pro uložení drenážní trubky. Beton musí být tedy rozměřen a ve spádu. Zásyp je nejlépe čistým a hrubším štěrkem (frakce 32-63) a geotextilie se pak dává shora a z boku výkopu, aby se systém nezanášel plachy zeminy. Revizní šachty, například z plastových trubek průměru 30 cm s betonovým dnem a s poklopem se provádějí na lomech, tedy v rozích objektu. Větve se pak sejdou v hlavní šachtě, která je vysazena na kanalizační přípojce. Zaústění drenáží by mělo být alespoň o 20 cm výše než dno kanalizace a přivedené dešťové svody. Svody by měly být vedeny v samostatném potrubí z PVC KG (alespoň 125 mm profil), provedeném s těsnými spoji, aby se voda nedržela u objektu. Drenáže nemohou být přerušované, neslouží k odvětrání, nýbrž bezpečnému odvodu vody. Předpokladem samozřejmě je, aby kanalizace jako recipient, měla dostatečnou hloubku uložení a dobře odtékala. V daném případě bude zřejmě problém i s výše položenou silnicí a tím pádem hloubkou. Voda se Vám patrně ve výkopu drží a prosakuje do něj kanalizace.

Provedení vlastní nopové fólie se řídí technickými pokyny výrobce, které najdete například na www.gutta.cz. Je zde popsán způsob osazení, spojování a kotvení, nemá smyslu jej teď opisovat. Podobně prvky drenážních systémů lze nalézt včetně rámcových popisů a detailů například na www.aco.cz, ale i u dalších výrobců.

S pozdravem,
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Gregušová, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice