Dotaz: Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Koupil jsem dřevěnou montovanou "finskou chatu" s podezděnou verandou na ČM vrchovině, nyní uvaľuji o jejím zateplení (vytápím krbovými kamny). Chata má dřevěnou konstrukci na zděných základech, z trámků pobytých palubkami, mezi mini je izolační folie. prostor mezi palublami je cca 8-10cm. Uvaľovali jsme o zateplení formou nastříkání izolačního materiálu do této dutiny, dle vaąich reakcí na podobné dotazy se to vąak nezdá jako optimální řeąení?
Chatka má malý půdní prostor, na který se nechodí, co poloľit na půdní podlahu jako izolace?
Bylo by rozumné, vzhledem k vhlkosti, v jedné z kójí chaty udělat sprchový kout?
Za Vaąi odpověď velmi děkuji.

Odpověď

Aby se snížily náklady na vytápění chaty a spotřeba dřeva, bude jistě přínosem pro celoroční využití zateplení jak stěn chatky, tak i stropu, který se bezpochyby na tepelné ztrátě také podílí.

Pokud jde o zateplení stropní konstrukce na půdě - návrh tloušťky tepelné izolace by zde měl a i mohl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2, která stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop pod nevytápěnou půdou je požadovaná hodnota U 0,30 a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,20 (W/m2.K). Do celkové hodnoty se započítávají i další vrstvy skladby stropu, tedy prkna záklopu nebo podbíjení. Zde nebude rovněž problém položit dostatečnou vrstvu izolace.

Pro splnění hodnot dle současné platné normy lze orientačně počítat s dodatečným zateplením tepelnou izolací v tl. 14 - 16 cm pro bezpečné dosažení požadované hodnoty dle ČSN a cca 22 až 24 cm pro doporučenou hodnotu. Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny. (Orsil, Rockwool) volně položené na podlahu půdičky. Vhodné nejsou materiály s vyšším difuzním odporem (polystyren). Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a došlo by ke kondenzaci v izolaci – vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod. Důležité pak je zajistit provětrání půdy (okénka s mřížkou ve štítech apod.).

U vnější stěny platí obdobný princip možnosti odvětrání vodních par z konstrukce do exteriéru. Zde platí, že difúzní odpor vrstev konstrukce ve směru ven by měl klesat. Uvádíte, že v konstrukci se nachází fólie, pokud by byla situována při vnějším líci, pak by zde po zateplení dutiny mohla působit jako nežádoucí parozábrana utěsňující konstrukci zvenčí a znesnadňující odvětrání. Naopak je-li osazena pod vnitřní obklad palubkami, pak by zde mohla částečně působit jako parozábrana zabraňující prostupu vodní páry z interiéru do konstrukce. Záleží tedy na jejím provedení – materiál, spoje apod. Pro bezpečnou funkci zateplené stěny dřevostavby je v každém případě doporučeno provedení kvalitní parozábrany. Jako výplň dutiny v dřevěné konstrukci doporučuji zafoukání buničité izolace – například od firem Climatizer nebo Isocell. Tato izolace má i poměrně výhodné vlastnosti z hlediska kondenzace vody, protože svou strukturou působí jako určitá parobrzda, část vlhkosti dokáže krátkodobě absorbovat. Při zateplení konstrukce v tloušťce izolace cca 10 cm však nedojde ke splnění současných normových požadavků. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je totiž pro obvodovou stěnu lehkou 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pokud by se tedy přidávala tepelná izolace, je variantou přidat ji zevnitř a pod nový obklad stěn osadit již zmíněnou parozábranu, případně ji vytvořit z jiných materiálů (např. OSB desky na pero a drážku s utěsněnými spoji plastickým tmelem a přelepením všech spojů vzduchotěsnou páskou).

Pokud jde o sprchový kout, je nutno zajistit dobré odvětrání, nejlépe ventilátorem s dostatečným doběhem, aby vlhkost co nejméně zatěžovala okolní konstrukce.

Dobrý den pane Kubrychte, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice