Dobrý den,za svobodna jsem pořídila družstevní byt který byl zaplacen z mých peněz a peněz rodičů.V roce 2002 jsem se vdala a v roce 2005 se tento byt prodal a z peněz za tento byt + stavební spoření se koupil větší družstevní byt (jiné družstvo).Manžel mě bude z tohoto bytu vyplácet a já potřebuji vědět,jestli se do této částky můžou započítat i peníze mnou vložené do koupě druhého bytu jako výhradně mé prostředky? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dobrý den,



předpokládáme, že jste s manželem nabyli společný členský podíl v bytovém družstvu a právo společného nájmu družstevního bytu jak za Vaše výlučné finanční prostředky tak za finanční prostředky, které byly součástí společného jmění manželů.



Společný členský podíl v družstvu se tedy stal součástí společného jmění manželů. Právní názory na skutečnost, zda je možné ze společného jmění manželů vyloučit členský podíl v bytovém družstvu, nejsou jednotné. My se přikláníme k názoru, že to možné není, jelikož ustanovení § 703 odst. 1 občanského zákoníku je kogentní a také je dle našeho názoru k ustanovení § 143a občanského zákoníku, které upravuje zúžení a rozšíření rozsahu společného jmění manželů, ve vztahu speciality, takže má přednost.



Na základě výše uvedeného tedy dle našeho názoru není možné, aby zanikl Váš společný členský podíl v družstevním bytu dříve, než zanikne Vaše manželství.

Mgr. Ivana Sládková, advokátní kancelář