Dobrý den.Bydlíme v domě,který se nachází v památkové zóně.Pozemek vedle koupil pán před 4lety a začal zde stavět dům na hranici našeho pozemku. Tak to vyhovovalo památkářům a my s tím museli souhlasit.Teď se ještě nedostavěný dům prodává(hrubá stavba).Jde o to,že při stavbě nám byl zničený náš plot , místo něj je podél síť,která zasahuje metr na náš pozemek,aby se dům mohl dostavět.Existuje nějaký zákon,který nařizuje majiteli stavby,aby po dokončení domu, dal náš pozemek do původního stavu?My jemu údajně musíme vždy,když to bude potřeba,umožnit vstup na náš pozemek( nějaká porucha nebo oprava na domě apod.) Takže si raději nějaké dražší úpravy kolem plotu neplánujeme. Máme vůbec nějaká práva?My tu bydlíme ,necháváme si ničit pozemek a ani nevíme,zda si pak nebudeme muset plot postavit sami na vlastní náklady, o zničeném pozemku nemluvě.Děkuji za odpověď.


Odpověď

Samozřejmě máte na to právo a oporu v občanském zákoníku. Přečtěte si pečlivě podmínky povolení souseda, možná i tam najdete povinnost stavebníka nezasahovat do pozemku sousedů, případně povinnost škody vlastním nákladem odstranit.

Je třeba si uvědomit, že když někdo prodává rozestavěný dům, nový majitel si jej automaticky kupuje i s právem ve stavbě pokračovat. S tímto právem ale samozřejmě si kupuje povinnost dodržet stanovené podmínky v povolení i obecnou povinnost dodržovat i ostatní zákony, i občanský zákoník….. ale jak v praxi? Požádejte stavební úřad, aby tam svolal schůzku, místní šetření a do zápisu uveďte vše, co vám na stavbě vadí. Ten zápis berte jako úřední důkaz, že je něco špatně, při nejhorším se vám bude hodit.

Ale závěrem, s ničím jste nemuseli souhlasit! A když, tak jste si v rámci řízení mohli vynutit do povolení zakomponovat konkrétní text týkající se toho oplocení…..ale pozdě bycha honit, o to místní šetření bych zažádal okamžitě, ať je to prodané nebo ještě ne. Kopie zápisu může být pro vás dost důležitá….

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování