Dotaz: Dobrý den, najali jsme si stavební firmu na kompletní rekonstrukci domu. Při neodborném odstraňování stropů se jim zřítila střecha včetně celého krovu. Ráda bych se zeptala na další postup. Jakou část z realizace nové střechy bychom si měli platit my a jak velkou náhradu po nich můžeme požadovat? Ještě před zřícením jsme si nechali zpracovat odborný posudek stavu krovu. Bylo nám doporučeno krov zachovat a pouze některé části sanovat. Ukázalo se také, že firma není pojištěna ačkoli nám při uzavírání smlouvy tvrdili, že ano. Ještě bych se ráda zeptala, kam se můžeme obrátit, pokud firma nebude chtít škodu nahradit. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Ve Vašem případě máte pouze dvě možnosti:
První možností je písemná dohoda se stavební firmou, že obnoví střechu do původního stavu, tj. krov, krytinu, okapy a další na vlastní náklady, pokud možno bez Vaší finanční spoluúčasti. Bylo by nutno dohodnout možnost použití zachovalých částí krovu, který byl podle zmíněného posudku z použitelném stavu event. Váš podíl za náhradu starších částí střechy (např. tašky) novými.

Pokud dohoda se stavební firmou nebude možná, bude nutno vymáhat náhradu právní cestou. To si zřejmě vyžádá další znalecký posudek výše způsobené škody.
Nevýhodou tohoto způsobu je dlouhá doba od podání žaloby o náhradu škody do zahájení soudního jednání, přičemž výsledek je vždy nejistý. Výhodou by byl odborný posudek doporučující krov zachovat. Předpokládám, že byl zpracován soudním znalcem a bude možno jej použít pro soudní jednání i pro zpracování nového posudku.

Na stávající stav po havarii doporučuji pořídit fotodokumentaci pro další jednání.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den paní Beranová. Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice