Dotaz: Dobrý den. Jaký velký je rozdíl úniku tepla střešního záklopu z prken(2,5cm) a OSB desek (2,2 cm) při použití šindelové krytiny?
Děkuji

Odpověď

Tepelná vodivost prken z měkkého dřeva λ je udávána 0,17 (W/m.K), při tloušťce 2,5 cm bude tepelný odpor této vrstvy 0,147 (m2.K/W). U desek OSB je tepelná vodivost λ udávána 0,13 (W/m.K), při tloušťce 2,2 cm bude tepelný odpor této vrstvy 0,169 (m2.K/W). Rozdíl je to tak malý, že to celkovou tepelnou izolaci střešního pláště nijak neovlivní. Tedy pokud počítáte s tímto záklopem ve skladbě střešního pláště podkroví – tam je rozhodující celková tloušťka tepelné izolace a její uspořádání vzhledem ke krokvím. Tepelný odpor střechy nad podkrovím by měl být někde kolem 6,0 a více (m2.K/W).
Pokud bude záklop z OSB desek nad tepelnou izolací na krokvích, je potřeba si uvědomit, že má velký difúzní odpor – součinitel difúze µ = 50. Tím zde vlastně vytváříme parozábranu, to je špatně. Vhodnější je použít prkna na sraz a na ně se pokládá pojistná hydroizolace z paropropustné fólie (ekvivalentní difúzní tloušťka sD< 0,02).

OSB deska je vhodná jako horní bednění, kdy je pod ní provětrávaná vzduchová mezera, tedy ve dvouplášťových systémech střech. Pro šindelovou krytinu (máte patrně na mysli asfaltový šindel) je jako podklad ideální. Skladba by ale měla vypadat tak, že nad krokvemi, mezi kterými je tepelná izolace, bude položena pojistná difúzně otevřená fólie.Nad ní bude větraná vzduchová mezera tvořená kontralatí o výšce 4 až 6 cm. Zde je nutno zajistit opravdu dobré provětrání – přívod vzduchu průběžnou mezerou u okapu a odtah u hřebene větracími prvky systému krytina. Na kontralatích je pak OSB deska jako podklad hydroizolační vrstvy. Protože pod deskami je větraná mezera, není zde již požadavek na potřebu tepelně izolovat.
Další použití OSB desek je pak v interiéru jako parozábrana a to právě z důvodu malé propustnosti vodní páry.

S pozdravem,
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Dando, děkuji za Váš zájem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice