Dobrý den,

cca před rokem jsem koupil halu cca 12x60m -7m výška a stojí na mém pozemku, který je stejně velký jako hala samotná. Hala obsahuje 4 vjezdy avšak všechny jsou přístupné ze sousedícího podélného pozemku, který není můj. Předchozí majitel vysoudil břemeno průjezdu alespoň do prvního ze 4 vjezdů.

První otázka je zda lze břemeno rozšířit i na druhý vjezd.

Druhá otázka je zda je možné ,že si soused koupil plechovou garáž cca 6x5metrů a cca 4m vysokou ,kterou mi nalepil cca 5CM od haly v místě druhého vjezdu tak abych jej nemohl používat. (což vlastně ani nemám) -jde mi o to zda je v pořádku odstup pouhých 5cm s tím že se jedná o sedlovou plechovou garáž a voda se sněhem nyní padá přímo na můj druhý vjezd.

Poslal bych foto protože to je svým způsobem komický pohled. :o)
Vím že toto soused udělal jako naschvál a tak se chci bránit rozumnou cestou.

Děkuji Vám za případnou radu či odborný posudek.

Petr Hlavatý

Odpověď Dobrý den,

na tuto otázku je trochu složitější odpověď.
Je samozřejmé, že soused postavil garáž před Vaše vrata naschvál. Využil toho , že se jedná o montovanou stavbu, do potřebného počtu m2, kterou může postavit bez stavebního povolení či ohlášení stavby. Chybou je však těch 5 cm - správně by měla být min 2 m od hranice pozemku , nebo by měl mít od Vás souhlas a vše by muselo jít oficielně přes stavební úřad. Takže vy máte šanci se obrátit na stavební úřad se žádostí, aby bylo Vašemu právu učiněno zadost a soused si garáž přestavěl.
Následně však si nedovedu představit první část Vaší otázky o možnosti rozšíření břemne na druhý vjezd. Vjezd do haly máte pro možnost užívání. A jinak než dohodou se sousedem nejspíše tohoto nedosáhnete. Souseda neznám a situace mezi Vámi není zřejmě úplně ideální pro dohodu třeba někde na neutrální půdě....

Přeji hezký den- Ing. Kostohryz- Nemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.