Dobrý den, pořídila jsem si monsteru. Od přenesení domů ji ale začaly hnednout a zloutnout listy od okrajů a kroutit se. Kořeny nehnijí. Není přelitá, ani suchá. Není na přímém světle, ale ani ve tmě (je naproti oknu, kde má světlo skoro celý den, ale nesvítí na ní přímo). Žádné breberky jsem na ni neobjevila a v květinářství mi poradily, ať se zeptám zde. Nemohl by mi někdo poradit, čím by to mohlo být? Na listech se tvoří takové prohlubně, od kterých mi přijde, že se potom tvoří hnědé skvrny...


Fotky


Odpověď

Dobrý den,

Monstera na obrázku skutečně vypadá velmi nezdravě. Vzhledem k tomu, že nevidím žádný přírůstek – mladý list, problém je v kořenech. Může to být přelitím (někdy dříve) a kořeny regenerují, může to být ale zasolení, vlivem přehnojení,

nebo nekvalitního hnojiva se zbytkem balastních látek nebo špatnou vodou. Bylo by třeba změřit vodivost půdního roztoku, která přímo ukazuje koncentraci a mohli bychom vyloučit nebo potvrdit jeden podstatný faktor, který to může způsobit.

Monstera je velmi citlivá rostlina na škodliviny v ovzduší, např. reaguje na chlor v prostředí bazénů s chlorovou technologii. Mohl by to být i formaldehyd z nového nábytku.

Nevím, jestli jsou rady nějak použitelné, nevím, kde bydlíte, aby změření vodivost, což téměř jistě bude dražší (km a čas), nežli nová rostlina.


Děkujeme za Váš dotaz.
Pěkný večer.

S pozdravem
Ing. Martin Matouš

Matouš Hydroponie s.r.o.

Průhonice, Říčanská 392

tel.: +420 267 750 909
e-mail: info@hydroponie.cz
www.hydroponie.cz
www.kvetiny-interier.cz

Matouš Hydroponie, s.r.o.

Dobrý den,
V popisu nám chybí několik informací. Zda-li je rostlina přesazovaná, zdá se nám podle fotek, že je substrát původní a rostlina už starší. Substrát může být bez živin. Nebo naopak, jestli rostlinu příliš nehnojíte. Další příčina může být příliš suchý vzduch nebo naopak prudké změny teploty. Každá rostlina trochu slunce potřebuje, alespoň část dne.

Navrhuji rostlinu přesadit do substrátu na pokojové rostliny. Použijte květináč o 2 cm větší než původní. 2 – 3 pěkné výhony přivažte k mechové tyči a ostatní seřízněte asi na 5 cm. Ony časem vyraší. Na jaře můžete začít s přihnojováním hnojivem určeným na nekvetoucí rostliny.

Jana Šimonová
Koutkovo Květinářství
Jiráskova 394/26, 293 01 Mladá Boleslav
+420 326 732 179 | info@kvetinarstvimb.cz
www.kvetinarstvimb.cz/ | www.facebook.com/koutkovokvetinarstvi

Koutkovo Květinářství

Dobrý den,
monstery to občas dělají. Ale připadá mi že byla přemokřená, např. v květinářství. A po přenesení domů začala usychat. Zkuste ji přesadit – pokud má mokrý kořenový bal, a přihnojit hnojivem na zelené rostliny. Z tohoto by mohla mít i nějakou houbovou chorobu, ale to myslím že nemá.

Děkuji

S přátelským pozdravem a přáním pěkného dne

Dana Cízlerová
Starkl zahradník spol. s r.o.
Kalabousek 1661
286 01 Čáslav
Tel.: 327 315 067
Fax: 327 314 787
Email: zahradni.centrum@starkl.com
www.starkl.com

STARKL - zahradník spol. s r.o.