Dobrý den, prosím vás o radu s hydroizolací v suterénu. Po vystavění hydroizolační přizdívku s následným nalepení hydroizolace jsme zjistili, že nám vznikne mezi obvodovým zdivem a hydroizolací mezera asi 10cm. Potřebuji poradit, čím vyplanit mezeru, abych přes ni mohl nalepit hydroizolaci a nedošlo k protržení. Děkuji

Odpověď

Z Vašeho popisu mi není zřejmý detail, který v daném místě vznikl.

Pro napojení hydroizolace je potřeba zvážit, zda v místě spoje a překlenutí mezery dochází k nějakým pohybům. Například v důsledku sedání nebo rozdílných dilatací.
Podle toho bude variantou například zednické doplnění mezery, případně vložení desek z XPS do mezery a utěsnění PU pěnou, případně elastickými tmely.
U asfaltových pásů je možno provést v místě spoje zdvojení, nebo použít pásy s vyšší elasticitou. Obdobně u PVC pásů, dle povahy spoje lze použít dilatační profily nebo různé tmely pro vyplnění dilatačních spár.

Pokud se jedná o návaznosti v oblasti soklu a podlahy vytápěné místnosti, je potřeba zvážit provedení detailu s ohledem na vyřešení případného tepelného mostu.
Pro konkrétnější odpověď je potřeba doplnit podrobnější popis.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice