Mám v ůmyslu si koupit mobilhaim.
Nemám však přectavu kolik tak stojí připojení elektřini,vody,odpadu,
zateplení,atd..... Budu vděčná kdyby mi někdo,kdo stím má skušenosti
napsal přibližnou sumu.Domek bude stát pár metrů od domu mích rodičů.Děkuji Lucie Přibylová.

Odpověď

Náklady na připojení mobilní stavby na energie a vodu se dají na dálku těžko odhadnout.

Patrně se hodláte napojit na rozvody provedené pro domek rodičů. V případě odpadu kanalizace bude potřeba provést odbočku od stávající přípojky splaškové kanalizace, případně se napojit na kanalizaci v domě. Propočítat je potřeba spády a zvážit umístění případné revizní šachty.
V zemní rýze bude potřeba uložit rovněž připojení vody v předepsané hloubce z hlediska ochrany proti zamrznutí. Pokud bude vyžadováno samostatné měření, je potřeba zvolit umístění vodoměru.
Obdobně je potřeba vyřešit připojení elektřiny, které lze provést jak v zemní rýze, tak provizorně i vrchem.

V případě, že by parcela pro mobilní domek měla mít vyřešené vlastní přípojky na veřejný rozvod včetně měření, je nutno toto projednat s jejich správci a řídit se technickými požadavky pro provedení přípojek. Z hlediska povolení přípojek většinou stavební úřad postupuje formou „Územního souhlasu“. Náklady na napojení pozemku na inženýrské sítě se pak můžou pohybovat v řádu desítek tisíc korun. Ocenění prací provede zhotovitel na základě projektu odsouhlaseného správci sítí.

Při celoročním užívání mobilního domu s dlouhodobým výhledem je jeho dodatečné zateplení často zvažováno. Náklady na takové úpravy je potřeba stanovit dle velikosti domku a technického provedení. Bohužel neznám firmu. Která by na to měla vyzkoušený nějaký technický postup. Snad by mohli mít kontakty prodejci mobilhaimů.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice